Суспільство

Донорам крові припинять платити

Новою стратегією реформування Національної Служби крові передбачена здача крові та її компонентів виключно на безоплатній основі. У Мінохорони здоров’я вважають: цивілізований світ не сплачує донорам ані копійки, Європа й Америка набирають донорів виключно на основі високої свідомості громадян, яких із дитячих садочків навчають допомагати ближньому.

«За кордоном бути донором почесно і вигідно, — стверджує головний спеціаліст МОЗ з питань трансфузіології Петро Вербицький. – Вони мають безліч пільг і користуються неабиякою повагою в суспільстві. Наприклад, швейцарські донори практично не сплачують комунальних платежів, мають безкоштовні не тільки проїзд, а й переліт. Ми до цього також повинні прийти».

За словами головного лікаря Чернігівської обласної станції переливання крові Павла Герасименка, нинішній рік може бути переламним у роботі закладу.

«З огляду на вимоги сьогодення, в нашому новому штатному розписі передбачене створення відділення донорського рекрутингу, спеціалісти якого (фахівці з медичного менеджменту) працюватимуть виключно над залученням людей до безоплатного донорства. Для цього ми вже почали працювати з численними волонтерськими організаціями та з Асоціацією молодих донорів України. Звісно, перехід на безоплатне донорство – суттєвий виклик як для нас, так і для всього суспільства. Тому вирішення цього питання потребує попереднього широкого громадського обговорення», — наголосив Павло Герасименко.

Нагадаємо: нині на Чернігівщині налічується 13, 5 тис активних донорів, 1 200 з яких – мають звання почесного донора України, двоє – заслужені донори України, середня грошова компенсація за здану кров становить 35 грн за 150-200 гр.

Ще статті по темі

Back to top button