Суспільство

Джинси з секонду чернігівка перетворює на модні клатчі для американців

По планеті йде рух reuse, яке можна перекласти з англійської як «повторне використання».

Існує безліч прикладів, коли з чогось, здавалося б, непотрібного виготовляють корисні речі.

Наприклад, модним трендом стали сумки, зшиті з рекламних банерів, взуття, виготовлене з відпрацьованих шин, і навіть житло зі скляних пляшок.

32_main

На жаль, в Україні такі приклади поки що поодинокі.

І тим цінніше зустріти людину, яка знайшла свою нішу і не тільки робить щось корисне з непридатних матеріалів, а й заробляє на цьому.

Про такий бізнес ми поговорили зі Світланою Терешенко з Чернігова, яка шиє і продає сумки, рюкзаки, торби для походів в магазин і клатчі, зроблені з ношених джинсів і чоловічих сорочок.

З чого все починалось

У Світлани немає спеціальної освіти, хоча привчити до шиття її намагалися з самого дитинства. Тітка-кравчиня часто просила допомогти: щось підшити, приметать, відпрасувати, але в той момент інтересу у дівчинки не було.

Вона до цих пір не вміє шити одяг, хоча проводить за швейною машиною дні і ночі безперервно.  Те, що купувалося на ринку, зазвичай було з неякісною тонкою підкладкою, блискавками, які відразу ламалися, не з такими, як хотілося, кишенями тощо.

І ось років сім тому я зняла зі швейної машинки вазон з алое і, до ладу не розуміючи, як користуватися цим агрегатом, пошила собі з старих джинсів сумку мрії.  Потім зважилася почати продавати.

new_image_142

Перший час Світлана поєднувала хобі з основною роботою і шила у вихідні і після роботи.

Зізнається, що день на роботі тягнувся довго, і весь час вона думала тільки про те, щоб повернутися додому і зайнятися улюбленим хобі.

А два роки тому вона вирішила піти у вільне плавання з капіталом в 10 доларів. Так її улюблене заняття перетворилося в єдине джерело доходу.

Полювання в секонд-хенді

Всі необхідні матеріали Світлана купує в секонд-хенді.

new_image4_116

 

Основа її сумок — джинси, принти зі старих футболок, а для підкладки використовуються чоловічі сорочки. Зараз покупки в таких магазинах — дороге задоволення, тому «донорів» (так майстриня називає речі, які трансформуються в її шедеври) вибирає в дні, коли ціни там падають.

Правда, якщо щось запало в душу, то за ціною не постоїть.

Вкладення в роботу виходять істотними – крім самих штанів, доводиться купувати нитки (моток – близько 200 грн), голки (ламаються вони часто, пробиваючи щільну джинсу), фурнітуру (ціни на хороші блискавки і заклепки стартують від 20-30 грн).

Також для роботи дівчина докупила оверлок і ручну швейну машину. Вимоги до речей, які стануть сумками, досить серйозні, особливо до якості тканини – вона повинна бути міцною, без плям і дірок. Шкіряні ремені доводиться замовляти окремо.

З однієї пари джинсів, як правило, виходить одна сумка. Хоча буває, що задумка може зажадати і 2-3 пари. Складність також в тому, що джинси — це не відріз тканини, а чотири

клапті, з яких потрібно викроїти необхідне. Одна сумка шиється близько трьох днів, тому при всьому бажанні Світлана не може робити більше десяти моделей на місяць.

Принти з футболок

Всі сумки дуже різні, повторів не буває. Іноді ідеї народжуються з принта на футболці, іноді – з побаченої десь моделі.

Про роботу з клієнтами

Під час спілкування в соцмережі майстриня промовляє з клієнтом колір, малюнок і модель сумки. Потім йде попередній пошив, і тільки повністю переконавшись, що клієнту все подобається, Світлана її відшиває.

new_image6_74

Вона стверджує, що саме клієнти кидають їй виклик і допомагають розвиватися — комусь потрібен рюкзак, а кому-то — маленький клатч: весь час доводиться вчитися робити щось нове.

«Більшість клієнтів стали мені друзями, — розповідає Світлана. — Замовляють уже на подарунки друзям і рідним — це дуже тішить самолюбство».

Чого це коштує

Свою працю і талант дизайнер поважає, тому і ціни на її сумки за українськими мірками досить високі. Така позиція прийшла з часом.  І досвідчені майстрині давали «цінні поради» на кшталт «порахуй вартість матеріалів і помнож на два». А оскільки у мене не дуже дорогі матеріали, але вкладена маса сил і праці, мені було прикро віддавати їх практично задарма.

Наприклад, є шматок матерії і блискавка – її можна вшити п’ятьма різними способами. При цьому абияк або дуже якісно. Я вкладаю багато сил, терпіння і часу в свою роботу – і вважаю, що це все має гідно оплачуватися, що і підтверджують мої клієнти.  В середньому одна її сумка коштує 1 тис. грн, а невеликий клатч – близько 500 грн.

Джерело: Сегодня.ua

Ще статті по темі

Back to top button