Суспільство

Епопея з ленінським постаментом: чиновник вирішуватимуть, у скільки обійдеться знесення

Можливу вартість зносу постаменту в сквері по просп. Миру озвучили на нараді в міській раді. Правда, сума в 1,3 млн. грн. – це ціна однієї з пропозицій, що надійшла до управління ЖКГ.

Наразі розглядаються і будуть розглядатися різні можливі способи зносу п’єдесталу. Буде обраний найоптимальніший за ціною та реалізацією. Обов`язково, після виділення коштів, буде проведено відкриту тендерну процедуру для визначення виконавця робіт.

Нагадаємо, що почали демонтаж постаменту пам`ятника Леніну у грудні минулого року. Відповідне рішення було підтримане на засіданні виконкому Чернігівської міської ради, у зв’язку з необхідністю здійснення підготовчих робіт для спорудження Меморіалу Захисників України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ставки зростають: ЖКГ в очікуванні точної вартості демонтажу постаменту

Після демонтажу лабрадорит та гранітна брекчія, якими облицьований постамент та зроблене мощення, були передані на зберігання комунальному підприємству «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування».

Далі планувалося протягом кількох днів розібрати рештки постаменту, використовуючи технічні можливості комунальних підприємств. На жаль, передбачити обсяги робіт до їх початку було неможливо. Після зняття облицювання виявилося, що сам бетонний постамент зроблений з дуже міцного бетону, що з часом тільки набрав міцності. Висота постаменту – 5,8 м, та навіть зараз невідомо, яка глибина його фундаменту.

Гідромолотом, який може розбивати лише невисокі об`єкти, адже працює у положенні «зверху-вниз», вдалося прибрати лише невелику частину підніжжя п’єдесталу. Працювати у положенні «вбік», а саме так можливо знести решту постаменту, наявний спецтранспорт з гідромолотом не може – його розміри замалі, точки опори немає – і, намагаючись розколоти бетон, транспорт просто зсувається вбік. Вирішити проблему міг би важкий 40-тонний спецтранспорт, але тоді буде пошкоджене покриття скверу. Тож такий варіант не розглядається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великі мрії, мільйон на постамент і місця відпочинку: підсумок розширеної наради в мерії

Найбільш оптимальний спосіб знесення постаменту – це розрізання його алмазним тросом. Після цього утворені шматки бетону можна буде завантажити та вивезти. Та наразі опрацьовуються різні варіанти знесення постаменту і вивчається, що входить в запропонований кошторис.

Джерело: Управління ЖКГ Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button