Суспільство

Фейкова чума: на Чернігівщині свиней потруїли хазяї

На Чернігівщині домашні свині знову постраждали через своїх власників.

Принаймні так стверджують ветеринари, спростовуючи інформацію про начебто появу африканської чуми свиней у селі Редьківка Чернігівського району.

У людей почалася паніка, — коментує начальник Чернігівської районної лікарні ветеринарної медицини Микола Лук’янець.

Бо спостерігалися всі клінічні  ознаки захворювання  на чуму. Між тим, вони можуть бути притаманні й іншим захворюванням, як-то: рожа чи отруєння. І люди вирізали більших свиней собі на м’ясо. У селі на сьогодні при подвірному обході залишилось 7 голів невеличких свиней, які живуть нормально, їдять, не температурять.

Узяті проби також не дають підстав говорити про спалах АЧС у Чернігівському районі. Причини захворювання редьківських «хрюшок» ветеринари пояснюють неякісними кормами.

— Люди отримали зерно за земельні паї, — продовжує Микола Лук»янець. — Тварини і птиця відмовляються їсти кукурудзу. Ми вважаємо, що вона перенасичена гербіцидами. І це могло спричинити отруєння свиней.

На сьогодні ми рекомендуємо людям усі корми, які вони купують чи отримують в рахунок орендної плати, перевіряти в лабораторіях. Тому що останнім часом дуже багато «хімії» застосовується при вирощуванні зернових культур. До речі, соняшниковий шрот також може викликати отруєння.

 А взагалі свині, як і люди, хворіють щодня. Та це не означає, що вже є чума. Все під контролем ветеринарних спеціалістів. Ми виїжджаємо на кожен випадок, є лікарі на місцях. Ми щодня займаємось лікувальною справою. Трапляються і та сама рожа, і отруєння. А щоб сказати, що є чума, то ми не бачимо цього. Немає там чуми.

Ще статті по темі

Back to top button