Суспільство

Фестиваль психодрами зібрав психодраматистів різних шкіл і поколінь (Фото)

У Києві пройшов V Всеукраїнський фестиваль психодрами, в якому взяв участь доцент кафедри психології Академії ДПтС Мозговий Віктор Іванович, навчаючий тренер ПАФЕ (Європейська психодраматична асоціація), Президент асоціації Психодрами.

Цей фестиваль уже 5 років збирає психодраматистів різних шкіл і поколінь, дає можливості відвідати майстерні метрів, заявити про себе почаківцям, обмінятися досвідом, зустрітися всім разом під час великої групи з легендами психодрами або вперше познайомитися з методом.

Про це ЧЕline повідомили в секторі зв’язку із засобами масової інформації та громадськістю Академії ДПтС.

Відкриття фестивалю проводив досвідчений австрійський психодраматерапевт, супервізор, коуч – Норберт Нойреттер (Norbert Neuretter) із ÖAGG (Österreichischer Arbeitskreis für Gruppentherapie und Gruppendynamik/Австрійська асоціація групової психотерапії та групової динаміки). Норберт – давній друг України і його приїзд – знак солідарності та підтримки колег-психодраматистів у ці непрості часи.

Під час фестивалю діяли майстер-класи, один із них – «Психологічна залежність – свобода або деградація» – проводив Мозговий Віктор Іванович,.

Як вважає Мозговий В.І., психологічна залежність – це жити за «чужими» законами і правилами, нав’язаними тобі ззовні. У нашому суспільстві, орієнтованому на свободу особи, залежність розглядають насамперед як негативне явище. Це не зовсім справедливо: увесь процес виховання спершу побудований на залежності дитини від батьків і, більше того, зміцнює цю залежність. Тільки коли в дитину вже вкладені основні соціальні норми, дорослі можуть почати формувати в ній самостійність і незалежність. Якщо цього не відбувається й особа соціально не «дозріла», тоді людина живе наче не своїм життям, а програмою, нав’язаною батьками або соціальним середовищем.

Буває і так, що природна здатність дорослої людини самостійно вирішувати свої проблеми «раптом» руйнується і з’являється залежність вирішувати проблеми за допомогою наркотиків й алкоголю. Чому так відбувається з нами на певному етапі життя, в чому причина, що природні здібності людської психіки вирішувати життєві проблеми втрачають свою «геніальну» здатність підтримувати позитивні емоції і самооцінку. Знайти причину, побачити шлях вирішення проблеми, зрозуміти, як і який ресурс необхідно задіяти, щоб протистояти виникаючій психологічній залежності – ось основне завдання майстер-класу фестивалю.

Ще статті по темі

Back to top button