Суспільство

«Гібридна» децентралізація: чиновники Чернігівщини спотворюють президентську реформу

Децентралізаційні баталії на Чернігівщині тривають.

Яких зусиль варта війна проти місцевих чиновників, які активно саботують президентську реформу.

Але, попри шалений тиск на людей із боку місцевої влади, що не бажає втрачати можливість відгризати добрячі шматки фінансового пирога, об’єднані громади на Чернігівщині все ж створюються. Хоча бід не поменшало.

Здавалося б, що одна з основних децентралізаційних проблем – призначення виборів в 11 нових об’єднаних громадах вирішена. Люди дуже переживали з цього приводу, адже вони так багато подолали труднощів на цьому шляху. Були різні моменти і ризики, але питання «дотиснули» – і ЦВК таки призначила вибори на грудень.

Не встигли жителі цих 11 громад зітхнути з полегшенням, як вималювалася нова дилема. Власне, ця дилема виникла через підлий той же чиновницький саботаж.

По-перше, чиновники Чернігівщини спеціально встромляли палиці в колеса децентралізаційного велосипеда – вони не надавали позитивних висновків громадам, цинічно гальмували весь цей процес. І це при тому, що децентралізація – пріоритетна президентська реформа.

Отже, керманичі Чернігівщини плюють в обличчя гаранту?! Ситуацію, про яку йтиметься нижче, штучно створили посадовці області. Саме вони всіляко заважали громадам об’єднуватися, не надавали позитивних висновків, брехали людям і відтягували вибори на кінець року.

Чиновники добре розуміли, що наприкінці року буде шанс «помститися» об’єднаним громадам, залишивши їх поза міжбюджетним трансфертом. Хоч як би це парадоксально звучало, але саме так і вийшло.

Адже в проекті бюджету на 2017 рік, який був прийнятий у першому читанні 20 жовтня, дійсно немає цих 11 сіверських громад. Тож, виявляється, дійсно є реальний ризик, що ці громади в 2017 році можуть залишитися поза прямим міжбюджетним трансфертом.

Відбудеться лише «спотворена» децентралізація. Тобто пройде лише управлінська трансформація, а бюджетом, як і раніше, завідуватиме облдержадміністрація. Чого, власне, чиновники і добиваються від самого початку.

Зараз триває активна «уточнююча» фаза. Тобто до другого читання чиновники Чернігівщини мають надати уряду дані про ВСІ територіальні громади, щоб Мінфін зміг здійснити необхідні розрахунки обсягів міжбюджетних трансфертів і включити фінансування цих громад до бюджету 2017 року.

Але люди стурбовані тим, що обласна адміністрація навмисно може «нахімічити» так, що 11 нових громад залишаться «в прольоті». Тобто поза міжбюджетними трансфертами. Зважаючи на те, як були «зацікавлені» в ОДА у децентралізації протягом року, то навіть не виникає сумнівів у тому, що чиновники утнуть фокус під назвою «амнезія».

Пригадується фраза з давньої реклами – «взула і забула». Щоправда, тут вже не про жіноче взуття йдеться, а про майбутнє сотень тисяч людей.

Щодо облдержадміністрації, то чиновники повинні усвідомити, що приховати від журналістів, а відповідно, і від громади «децентралізаційні оборудки» не вдасться. Ми продовжуємо відстежувати цю тему й обов’язково дізнаємося про децентралізаційні «камені спотикання».

Ще статті по темі

Back to top button