Суспільство

Голодна кутя або другий Святвечір: традиції та прикмети 18 січня

Напередодні Водохреща, 18 січня, українці святкують Голодну кутю або другий Святвечір. Тож упродовж всього дня до вечері люди взагалі нічого не їли, постились. А вечеря була набагато скромнішою і не налічувала так багато страв, як на перший Святвечір. Але так само починалась із першою зорею, з ложки куті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці поділилися власними рецептами куті та розповіли про родинні традиції на Святвечір

Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. Перед вечерею господар молиться разом з усією родиною, першим сідає за стіл та запрошує усіх інших. На вечерю подаються пісні страви — смажена риба, вареники з капустою, гречані млинці на олії і кутя та узвар. Після вечері — залишки куті віддають курям, щоб добре неслися.

Увечері, як стемніє, виносять з хати «дідуха», несуть його на вигін або в садок — як де ведеться — і палять: пускають на «теплий дух». Це — символічне палення зими, щоб «покинути кожух» — накликати весну. Коли все перегорить і нетривкий солом’яний жар погасне, дівчата розхоплюють попіл з «дідуха» і несуть на город — «щоб огірки родили».

Не обходиться у цей вечір і без ворожінь — дівчата полюбляють у цей день гадати на своє майбутнє.

Ворожіння на перехожих. Ввечері треба вийти дружною компанією на вулицю й запитувати ім’я першого зустрічного чоловіка. Яке ім’я чоловіка, так і будуть кликати нареченого.

Ворожіння на випічці. Спекти знамените печиво з прогнозами. Для цього знадобиться 3 яєчних білка, майже повний стакан цукру, 100 грамів вершкового масла, ванільний цукор, склянка борошна і дві столові ложки води. Попередньо потрібно підготувати побажання чи передбачення на маленьких клаптиках паперу. Духовку розігріти до 190 градусів , масло розтопити і злегка остудити. Білки збити з цукром до піни, потім знизити оберти міксера, додати масло і ванілін, можна також мигдалеву есенцію, потім – воду, в кінці – муку. Тісто, яке за консистенцією повинно вийти, як тісто для млинців, викласти на деко у формі кружечків діаметром 8 сантиметрів. Між печивом краще залишити місце, щоб вони могли піднятися. Випікати 5-7 хвилин у розігрітій духовці, потім дістати, швидко вкласти папірці з передбаченнями в середину кожного, скласти у формі підкови. Якщо почнуть розкриватися, помістити печиво у формочки для мафінів, щоб вони прийняли потрібну форму підкови. Дати охолонути, поки не затвердіють.

Ще статті по темі

Back to top button