Суспільство

Гриби забрали життя трьох дорослих та однієї дитини

Станом на 10 жовтня в Чернігівській області зареєстровано вже 12 випадків отруєння дикорослими грибами, постраждала 21 особа, в тому числі двоє дітей.

Про це ЧEline повідомили в Держсанепідслужбі України в Чернігівській області.

Четверо людей померли, в т.ч. одна дитина (м. Чернігів, Ніжинський і Бобровицький райони).

Причиною летальних випадків стало вживання сироїжок, що належать до пластинчатих грибів і за зовнішнім виглядом дуже схожі з блідою поганкою.

Будьте обережні! Щоб не отруїтися дикорослими грибами, не купуйте гриби на стихійних ринках чи в продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо все ж вирушили до лісу збирати гриби, обов’язково врахуйте таке:

— ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;

— не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;

— під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

— уважно перевірте зібрані гриби, перш ніж починати готувати страву або робити заготівлі;

— не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спершу промийте та відваріть кілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;

— гриби – це недитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним жінкам;

— ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, що міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу».

До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

І ніколи не займайтеся самолікуванням!

 

Ще статті по темі

Back to top button