Суспільство

Хрестоматія сучасної дитячої літератури для початкової школи у вільному доступі на сайті МОН

На сайті МОН можна переглянути електронну версію Хрестоматії сучасної дитячої літератури у двох томах (для 1-2 класів та 3-4 класів).

Вперше за історію Незалежності книга серії «Шкільна бібліотека» друкується за бюджетні кошти для початкової школи  і вперше вона виставлена у вільний доступ в електронному вигляді ще до того, як буде доставлена до всіх шкільних бібліотек.

— Тут зібрано твори як живих класиків дитячої української літератури, так і молодих письменників, які лише почали завойовувати серця українських дітей, — пояснює міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

До  Хрестоматії увійшли твори авторів, доданих до програми Літературного читання в рамках оновлення  навчальних програм для 1-4 класів. Насамперед, це твори письменників, яких немає в нинішніх підручниках: Сашка Дерманського, Івана Андрусяка, Галини Малик, Лесі Вороніної, Катерини Бабкіної, Галини Ткачук, Григорія Фальковича, Оксани Лущевської, Василя Голобородько, Тетяни Стус, Тараса та Мар’яни Прохаськів, та інших – усього близько 40 імен.

— Завдяки прозорим процедурам було зекономлено значні кошти при закупівлі підручників для 8 класів. Завдяки цій економії вдалося в стислі терміни підготувати і надрукувати Хрестоматію для початкової школи, щоб дати дітям сучасні тексти для читання.

На сайті МОН розміщено і незабаром буде розвезено до шкіл 2 томи: збірка для 1-2 класів та для 3-4 класів.  Загальний наклад 640 тис. примірників – по 320 тис. для кожного тому. Це коштувало бюджету близько 15 млн гривень, тобто одна Хрестоматія обійшлася державі в 22 гривні, — зазначила Лілія Гриневич.

Міністр також наголосила, що в роботі над Хрестоматією велика увага була приділена дотриманню авторських прав: всі автори  та видавництва передали свої майнові права Видавництву Старого Лева на друк. Не менш важливо, що в Хрестоматії також розміщені авторські ілюстрації українських художників: завдяки цьому книга вийшла красива і мальовнича.

Нагадаємо, що за старою програмою у початковій школі робили наголос на читанні на швидкість. Оновлена програма передбачає зміну пріоритетів: найголовніше – навчити дітей читати вдумливо, розуміти зміст прочитаного, висловити своє ставлення до тексту.

З електронною версією Хрестоматії сучасної української дитячої літератури можна ознайомитись за посиланням:

http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/pochatkova-shkola-2016-2/xrestomatiya.html

За інформацією Міністерства освіти і науки України

Ще статті по темі

Back to top button