Суспільство

Іменини чи день народження: священик розповів, що варто святкувати

Останнім часом доволі часто чуємо про іменини (День ангела). Багато хто навіть вважає, що це те саме, що й день народження. Та насправді це різні речі.

Нині іменини мало хто відзначає. Усе через втрачену традицію, коли упродовж багатьох років нашому народу нав’язували атеїстичне сприйняття дійсності. Та, на щастя, ситуація змінилася, але плутанина із днем народження і Днем ангела все ще залишається.

Тож ЧЕline попросив отця Романа, настоятеля Катерининської церкви в Чернігові, пояснити різницю між цими поняттями.

Відповідно до церковного вчення, треба святкувати іменини чи день народження?

Православна традиція передбачає святкування іменин, а не дня народження, бо якоїсь причетності до свого народження ми не маємо, просто з’являємося на світ у певний день. За логікою треба вітати наших батьків, а не нас. Бо вони винуватці того, що ми народилися на цей світ.

Натомість іменини передбачають, що при хрещенні ми отримали ім’я на честь якогось святого. І в православ’ї є традиція вітати людину в день того святого, ім’я якого вона носить. Святий, на честь якого ми названі, має бути для нас прикладом у житті, зокрема, у вірі та любові, яку носитимемо в своєму серці. До того ж, святий вказуватиме нам дорогу до вічного і блаженного.

Тож у день іменин ми не тільки маємо приймати вітання й подарунки. Найперше треба звершити молитву і попросити Божої допомоги та заступництва того святого, на честь якого ми названі.

Якщо в році дуже багато днів Івана, то який із них святкувати як День ангела?

Так, у календарі Іванів у році насправді більше 70. Але серед  них є найбільш шановані святі, зокрема, Іоанн Хреститель. І майже всіх хлопчиків, які носять це ім’я, охрещують на його честь. А на Чернігівщині – ще й на честь нашого місцевого святого Іоанна Максимовича, митрополита Тобольського. Родом він був із Ніжина і 14 із половиною років очолював Чернігівську єпархію. На нашій землі він прославився своїми ділами і духовними подвигами.

У нашому краї імена дітям дають і на честь інших місцевих святих. Наприклад, у мене син Лаврентій, названий на честь преподобного Лаврентія Чернігівського.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button