Суспільство

Капітальний ремонт на Валу: бачення чернігівців

Обговорення проекту капітального ремонту нижньої частини Валу (від вулиці Преображенської до Колегіуму)тривають. Одна з ініціативних груп, до якої увійшли історики, дизайнери та активні чернігівці, оприлюднила свої пропозиції щодо даного проекту.

Зокрема, члени ініціативної групи наголошують, що сьогоднішній проект капітального ремонту парку Коцюбинського грубо порушує чинне законодавство України, що призведе до порушення культурного шару місцевості. Крім того, на їх думку, він є надто поверхневим і не містить у собі детального опису усього спектру робіт та рішень, що вже є неприпустимим.

Також, активісти наголошують, що навіть озвучені у проектній документації пропозиції далеко не завжди спрямовані на оптимізацію громадського простору, що є ключовим положенням урбаністики. Натомість чернігівцям пропонується місцями недолугий косметичний ремонт, який не враховує багатьох питань.

«Численні неточності та пробіли у пропонованому ТОВ “Сіті-Проект” проекті призведуть до втручання у культурний шар будівельників, нераціонального використання бюджетних коштів та зведення на території Валу позбавлених практичності конструкцій, який захаращать парк на роки.

У зв’язку з цим чернігівськими істориками, журналістами та активістами прийнята позиція добиватися відмови від ремонту парку Коцюбинського за погодженим на сьогоднішній день проектом»,- йдеться у дописі ініціативної групи.

Водночас, якщо не вдасться домогтися повної відмови від проведення капітального ремонту, активісти напрацювали низку правок до проекту. А саме:

  1. Відмовитися від ідеї огородження недобудови будинку дворянських зібрань.
  2. Відмовитися від побудови дерев’яних сходів до тильної сторони Колегіуму та державного архіву через їхню недоцільність.
  3. Включити елементи навігації для людей з вадами зору.
  4. Запропонувати інший проект дитячого майданчика.
  5. Відмовитись від освітлювальних елементів пішохідних доріжок, розташованих майже впритул до землі.
  6. Подбати про те, щоб бордюри вздовж доріжок не були вище клінкера, як це зображено на 3D зображеннях проекту.
  7. Відмова від створення штучної водойми біля макету чернігівської фортеці навпроти вулиці Серьожнікова.
  8. Відмовитись від колоподібної велопарковки між вул. Преображенською та дитячим майданчиком на користь звичайної П-подібної конструкції.
  9. Вимога включити в проект капітального ремонту детальний опис макетів Любецьких та Лоєвих воріт.
  10. Запропонувати інший стиль фонтану
  11. Прибрати освітлення фонтану через його недоцільність та з метою зменшення витрат з міського бюджету у довгостроковій перспективі.
  12. Вирівнювати місцевість шляхом насипу додаткового ґрунту, а не зняттям нерівностей грейдером.
  13. Замінити запропоновані урни на три- або чотирисекційні для роздільного збору різних видів сміття/вторсировини.

Долучитися до обговорення проекту можна за посиланням.

Крім того, до голови Деснянської районної у місті ради Володимира Грецького надійшло звернення з проханням надавати приміщення залу засідань для можливості проведення підготовчих зборів ініціативних груп перед проведенням Громадських слухань щодо проектів реконструкції бульвару по проспекту Миру від вулиці Преображенська до Красної площі (Алеї Героїв) та капітального ремонту парку ім. Коцюбинського (нижньої частини Валу).

Нагадаємо, що 8 грудня о 17.00 у приміщенні Деснянської районної в м. Чернігові ради (пр. Перемоги, 141) відбудуться громадські слухання та презентація для всіх бажаючих містян проектів реконструкції Алеї героїв та парку ім. Коцюбинського («нижньої» частини Валу)».

Ще статті по темі

Back to top button