Суспільство

Картопляні вбивці: рак і паразити

Небезпечні хвороби спіткають не тільки людей, а й наші рослини. Зокрема така популярна культура, як картопля, схильна до ураження шкідниками і хворобами. Серед них, наприклад, – золотиста картопляна нематода, рак картоплі та картопляна міль.

Усі вони передаються через посадковий матеріал, тому можуть бути занесені до наших дачних чи присадибних ділянок.

Про це повідомляє управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

111Основним шляхом розповсюдження золотистої картопляної нематоди є ґрунт із цистами, що обсипались із заражених рослин, а також бульби картоплі, коренеплоди, цибулини, укорінений садивний матеріал, декоративні й інші рослини із заражених полів.

Втрати урожаю від ураження цим видом нематод становлять 30-80%, погіршуються смакові властивості бульб за рахунок зменшення вмісту сухої речовини, крохмалю, білка та вітаміну С.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фітовампіри загрожують нашим рослинам

Рак картоплі – хвороба, що поширюється через заражені бульби, які виросли на ураженій ділянці.3333

Збудник раку зберігає життєздатність у ґрунті протягом 30 років. Поверхня уражених бульб покривається наростами, які з’являються з вічок і схожі на цвітну капусту. Їх величина варіюється від кількох міліметрів до десятків сантиметрів.

Спершу нарости бульби мають світло-жовтий колір, а потім набувають темно-коричневого відтінку і, розпадаючись, загнивають. Іноді вони можуть з’явитися між стеблами і на листках.

БезымянныйУражені бульби непридатні до вживання. Картопляна міль розмножується в полі та сховищах. Навесні в разі висаджування бульб із відкладеними на них яйцями або заселених гусеницями чи лялечками, шкідник знову потрапляє в поле. Характерна зовнішня ознака пошкодження бульб картоплі гусеницями — скупчення екскрементів на поверхні.

Гусениці розвиваються в середині бульб, пронизуючи їх ходами, такі бульби нагадують губку. В окремих бульбах може розвиватись більше 10 гусениць. Бульби картоплі, сильно пошкоджені картопляною міллю, стають непридатними для посадки та переробки.

Насіннєвий, посадковий і садивний матеріали обов’язково повинні пройти фітосанітарний контроль і лабораторну експертизу, щоб унеможливити появу та поширення таких карантинних організмів.

Купуючи насіннєвий, посадковий і садивний матеріали, громадяни повинні вимагати фітосанітарні документи (карантинний сертифікат, акт).

Ще статті по темі

Back to top button