Суспільство

Коментар фахівця: стягнення аліментів на утримання дитини

Проблема несплати аліментів в Україні є доволі гострою. На жаль, ніхто не може бути застрахованим від розлучення та в результаті від несплати аліментів.

Саме тому Міністерство юстиції України стало ініціатором Закону № 7277 щодо посилення відповідальності за злісну несплату аліментів, що набуває чинності 6 лютого 2018 року.

Що це означає?

Законом передбачене внесення змін до низки законодавчих актів, відповідно до яких у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець своєю постановою має право:

— встановити тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

— встановити тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

— встановити тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

— встановити тимчасове обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відсьогодні набув чинності закон про медичну реформу

Крім того, за рішенням суду передбачається застосування від 120 до 240 годин суспільно-корисних робіт на користь місцевої громади з направленням коштів на рахунок дитини (може застосовуватися багаторазово — до погашення заборгованості).

Також передбачається скасування авансових платежів та зборів для батьків, які подають відповідний позов до суду, та запровадження ефективних механізмів кримінального переслідування злісних неплатників аліментів.

Згідно з новаціями закону, той, хто живе з дитиною за рішенням суду, має право вивозити дитину за кордон на лікування, відпочинок чи навчання. Знову ж таки, якщо понад півроку інший батько не платить аліментів. Тому, якщо ви хочете брати участь у житті дитини, – звітуйте до виконавчої служби про те, скільки заплатили грошей і коли. Колишні дружина чи чоловік можуть про це просто змовчати, а виконавча служба нараховуватиме місяці боргів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безвідповідальність на дорозі: діти переходять дорогу на червоне світло

Також хотілось би зазначити, що встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України буде здійснюватись державними виконавцями не тільки стосовно боржників зі сплати аліментів, а ц стосовно всіх, хто має будь-які борги за рішенням суду чи рішенням іншого органу чи посадової особи до їх повної сплати.

Тому радимо заздалегідь подбати про свій спокійний та успішний перетин кордону і перевірити наявність боргів.

І пам’ятайте, що для державного виконавця ваші борги – це частина його роботи.

Начальник Прилуцького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Ірина Власенко

Ще статті по темі

Back to top button