Суспільство

Комунальні реалії: чернігівські родини переплачують за комуналку три тисячі гривень на рік

Попри великі щомісячні платежі за комуналку, чернігівці мало цікавляться питаннями енергоощадливості. Навпаки, сприймають її скоріше як тиск на себе. Мовляв, якщо почати утеплювати помешкання чи встановлювати якісь ощадливі прилади, неодмінно треба буде собі в чомусь відмовляти. Тому люди знаходять інші способи «боротьби» з тарифами.

«Для когось це субсидія, хтось встановлює магніти на лічильники або іще щось. Але це ж не ощадливе ставлення до ресурсів», – каже Наталія Висіканець, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської Мережі ОПОРА в Чернігівській області.

За її словами, звичайна українська родина щороку могла б економити на комунальних платежах близько трьох тисяч гривень.

«Цю суму можна було б заощадити, наприклад, встановивши економні лампочки, розсіювач на змішувач води. Також треба уважніше ставитися до електроприладів. Не залишати в режимі сну комп’ютери чи зарядні пристрої. До речі, є навіть такі люди, які принципово не хочуть встановлювати в квартирах лічильники. Проблема чернігівців, скоріше за все, в небажанні навчатися енергоощадливості»,– зазначила Наталія.

Ось вам промовистий факт. Якщо з крана капає вода, наприклад, зі швидкістю 10 крапель за хвилину, то за рік можна втратити до 15 тисяч літрів води. Погодьтеся, солідний показник. І чи витрачати частинку сімейного бюджету на оплату марно витраченого ресурсу, кожен має вирішити сам.

Також Наталія розповіла, що наразі є дуже багато проблем з обліком тепла.

«Є люди, які не дуже порядно ставляться до спільної власності. Наприклад, коли переобладнують квартири. Зносять стінки, переносять батареї на балкон і збільшують площу обігріву. І за цю додаткову площу платить весь будинок», – сказала вона.

І наостанок іще один цікавий факт. Поки що для звичайних споживачів не діє державна програма з енергоефективності, коли люди можуть взяти кредит на утеплення квартири чи заміну вікон або дверей. Наприкінці минулого року програма стала доступною тільки для ОСББ. А в Чернігові на все місто тільки одне таке об’єднання.

Ще статті по темі

Back to top button