НовиниСуспільство

Краще синиця в руках, ніж лелека в небі! Махінації з нерухомістью й досі в тренді

Купівля-продаж квартир – один із найризикованіших видів угод на ринку нерухомості, адже йдеться про сотні тисяч, а іноді навіть мільйони гривень.

Як не потрапити на гачок «чорних ріелторів» та вберегти свою нерухомість від шахраїв, розповідали сьогодні на прес-конференції в Чернігові.

За словами директора одного з чернігівських агентств нерухомості Ірини Різухи, рецепт простий: щоб не стати жертвою аферистів, треба користуватися послугами тільки перевірених фахівців із відомих інстанцій. І – обов’язково – всі угоди укладати у вигляді письмових договорів.

Мовляв, коли справа стосується кругленької суми грошей, то вірити «на слово» не можна навіть друзям.

Про нюанси реєстрації нерухомості та «ноу-хау» за лінією юстиції розповіла чернігівський нотаріус Ольга Бєлова. За її словами, зараз учасники ринку нерухомості значно краще захищені законодавством, ніж кілька років тому. А це, у свою чергу, впливає на зменшення кількості випадків шахрайств на «ріелторському» ринку.

Ріелтори зізнаються, що економічна ситуація у країні внесла свої корективи у «квартирний процес». Якщо раніше чернігівці цікавилися переважно житлом у новобудовах, то зараз (у переважній більшості) – це вторинне житло. Фахівці пояснюють таку тенденцію фінансовою неспроможністю громадян довести до ладу нове житло, адже криза зробила свою справу – люди збідніли в кілька разів.

Також фахівці зазначили, що дуже важливий момент – оціночна вартість житла. Тобто, якщо ви надумали продавати квартиру, треба правильно сформувати її ціну, що, відповідно, залежить від багатьох чинників: розташування в місті, рівень загазованості мікрорайону, наявність «неспокійних» сусідів і – головне – стан самої квартири. Але цю делікатну справу варто довіряти лише фахівцю, аби не залишитися з носом. Адже умільці можуть скористатися вашим незнанням ситуації і нагріти руки, купивши квартиру задешево.

Ще статті по темі

Back to top button