Суспільство

Куліч із Верешею закопали «сокиру війни»: меркантильна правда про будівництво біля Березового Гаю

Ну, нарешті сьогодні знайшлось пояснення «благодійництва» «Укрсівербуду» і його директора Романа Вереші, що власним коштом відремонтували нещодавно будівлю Чернігівської міської ради.

Ну, не могло це «барижне» підприємство робити щось задарма, і на підтвердження цього сьогодні читаю статтю на одному з чернігівських сайтів, що біля «Березового гаю» «Укрсівербуд» зведе будинок для АТОшників.

Але за голослівною і благою назвою стоять звичайні меркантильні інтереси як Вереші, так і обласного керівництва в особі голови ОДА Валерія Куліча.

Адже в 120-квартирному будинку для АТОшників виділять лише 14 квартир (за які Вереші сплатять з обласного бюджету майже 16 мільйонів гривень), решту Вереша продаватиме на комерційних умовах як елітне житло, з огляду на безпосереднє розміщення будинку в межах парку «Березовий Гай».

Але цікавіше те, яким чином управління капітального будівництва ЧОДА отримало права замовника цього будівництва. Все ще почалось на 36-й сесії Чернігівської міської ради минулого скликання, на якій дві земельні ділянки поруч із Березовим парком були передані в постійне користування Управлінню СБУ в Чернігівській області. Ці земельні ділянки є землями комунальної власності, що надані в постійне користування Управлінню СБУ в Чернігівській області.

Така інформація містилася в земельному кадастрі ще і в вересні 2016 року. Але після публікацій у ЗМІ інформації про заплановане будівництво Службою безпеки України багатоповерхових будинків у Березовому Гаю за такою ж схемою, як будувалась прокуратура Чернігівської області на Жабинського за допомогою Пузана (якого ця ж прокуратура звинувачувала в самовільному захопленні землі на березі Стрижня і в привласненні коштів пайової участі) інформація в Державному кадастрі різко змінюється. Власником земельної ділянки тепер уже є чомусь не територіальна громада, а держава. Зареєстроване це право (хоч і невідомо, на якій підставі) було 23.05.2016 року (!), але чомусь голова ЧОДА Валерій Куліч ще до виникнення цього права видав розпорядження (http://cg.gov.ua/index.php?id=43719&tp=8) про припинення Управлінню СБУ права постійного користування цими двома земельними ділянками, хоча таке рішення за законом мала б приймати Чернігівська міська рада, що надавала ці земельні ділянки в користування і власником яких на той момент вона була.

Пунктом 3 того лютневого розпорядження УКБ Чернігівської ОДА був наданий дозвіл на розробку технічних документацій щодо встановлення меж у натурі вищезазначених земельних ділянок, але в серпні пан Куліч передумав і вирішив, що технічна документація на ці земельні ділянки не потрібна, тож передає УКБ ЧОДА земельні ділянки без розроблення відповідної землевпорядної документації і до реєстрації прав на ці земельні ділянки за облдержадміністрацією.

Тож дуже погано, коли і містом, і областю керують бізнес-партнери, які не цураються «нечесних» методів, адже все скидається саме на те, що на якійсь невідомій підставі земельні ділянки з підпорядкування міської ради (читайте: Атрошенка) «перекочували» в підпорядкування обласній адміністрації (читайте: Куліча), тоді як міська рада жодного рішення щодо них не приймала. А отже, якщо люди, які проживають поруч із тим місцем, куди сьогодні влада разом із паном Верешею фактично заклала капсулу з «сокирою війни», знесуть паркани і не пускатимуть техніку, що знищить їхнє улюблене місце відпочинку, то Закон буде на їхньому боці. І думаю, не лише Закон, а й більшість місцевих мешканців.

P.S. І як завжди міська влада вкотре знехтувала Генеральним планом міста, згідно з яким жодних будинків ані в Березовому Гаю, ані на його межі не передбачено.

Автор: Олександр Гашпар

Ще статті по темі

Back to top button