Суспільство

Ліки щезли з аптек: постачальників налякали низькі ціни

Так можна охарактеризувати ситуацію, що склалася на ринку продажу фармацевтичних препаратів, на які планується знизити, тобто реферувати, ціни. Йдеться насамперед про доступні препарати проти гіпертонії й ті, що запобігають появі серцевого болю.

В уряді обіцяли суттєве здешевлення низки аптечних препаратів проти кардіологічних проблем, цукрового діабету та бронхіальної астми. Передбачалося, що з 1 січня люди, які страждають на такі недуги – а це кожен сьомий українець – зможуть купувати необхідні ліки дуже задешево. Наприклад, якщо бісопролол (препарат проти гіпертонії та для профілактики інфаркту) раніше коштував до семи гривень за конвалюту, то в результаті реімбурсації – близько 50 копійок. Звісно, такі ціни не будуть проблематичними для кишені пересічного пенсіонера, який звик приймати цей та подібні препарати протягом тривалого часу.

Утім, сталося як і завжди – держава аж один день регулювала граничну ціну на ті ж кардіологічні препарати, а потім керівництво МОЗу повідомило, що, з огляду на недосконалість механізму впровадження референтних цін, є сенс запровадити реімбурсацію з 1 квітня. Що ж зробили постачальники ліків? Замість того, щоб спокійно очікувати другого місяця весни та змінити цінники на препарати, припинили постачати їх в аптечну мережу. Звісно, аптекарі не винні. Утім, пояснюють – ціни, які спустив уряд, – нереальні, адже інколи вартість препарату зменшується майже в 30 разів. Наприклад, як розповідають у Державній службі з лікарських засобів в області, винні в цьому потужні аптечні оптові склади, які навмисно притримують препарати, адже дистриб’ютери не хочуть їх завозити, бо не знають, якою буде ціна в подальшому і чи матиме дозвіл цей препарат на поширення в Україні.

У свою чергу кардіологи радять: якщо ви не можете знайти в аптеці необхідні ліки – зверніться до лікаря, він підбере для вас аналог. А от у Чернігівській фармацевтичній компанії зазначають: не факт, що і з 1 квітня референтні ціни почнуть діяти, адже наразі немає відповідного проекту. Принаймні, офіційний сайт МОЗу про це не повідомляє.

Ще статті по темі

Back to top button