Суспільство

Лісівники Чернігівщини будуть стерегти ялинки від «новорічної навали»

Т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич підписала наказ про заходи щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування в новорічний період 2017 року та лист на начальників облуправлінь лісового та мисливського господарств і лісгоспів з метою запобігання незаконній заготівлі та реалізації новорічних ялинок.

«Рейдові бригади держлісохорони будуть спільно з працівниками Нацполіції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представниками ЗМІ виявляти правопорушників.

Кожен громадянин перед новорічними святами зможе особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації, цінами на новорічні ялинки на сайтах облуправлінь лісомисливського господарства та лісгоспів. Громадяни зможуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах. Це буде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах.

Наприклад, у Житомирській області середня ціна за погонний метр складатиме в середньому 30 гривень. Також можна буде перевірити законність походження ялинки он-лайн», — повідомила т.в.о. Голови Держлісагентства Христина Юшкевич.

Христина Юшкевич підкреслила, що кожен може сам вирішувати, яку ялинку він встановить вдома на новорічні свята, а в її родині вже не перший рік ставиться штучна ялинка.

Зазначимо, що до 2014 року маркування новорічних ялинок проводилося бирками, які виготовлялися з пластику.

Враховуючи необхідності здешевлення процесу маркування новорічних ялинок, а також на виконання урядових рішень щодо організації роботи в умовах максимальної економії державних коштів, було знайдено значно вигіднішу альтернативу биркам – самоклейні етикетки. Це дозволило майже в три рази скоротити витрати на маркування ялинок – з 1,75 грн за бирку до 0,63 грн за самоклейну етикетку.

При цьому слід зауважити, що самоклейні етикетки виготовляються зі спеціального паперу, що унеможливлює їх повторне використання, так як вони повністю руйнуються при спробі їх розклеювання. На думку експертів, саме завдяки використанню самоклейних етикеток, які за ціною значно доступніші ніж бирки, тіньовий ринок новорічних ялинок зменшився майже в два рази.

Самоклейні етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Перевірка законності походження ялинки відбуватиметься шляхом введення номеру із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на сайті http://www.ukrforest.com.

У випадку, якщо інформація на сайті відсутня – це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

Ще статті по темі

Back to top button