Суспільство

Літній час: як чернігівці відносяться до переведення годинників

Переведення годинника на літній час у 2016 році в Україні відбудеться в ніч на 27 березня.

 

 

Проблема адаптації до змін у часі залишається актуальною як ніколи. Адже недоліки відчувають не тільки астрологи при складанні гороскопів, а й звичайні люди. Постійні стреси, недосипання тощо призводять до підвищеної стомлюваності, зниження ККД, збільшення серцево-судинних захворювань.

«У березні стрілки годинника переводяться на годину вперед. Тому ми раніше встаємо, раніше йдемо і повертаємось з роботи. На мою думку, восени усі ці зміни організм гірше переносить, аніж на весні.

Після літнього відпочинку багато хто важко переносить осіннє переведення годинника і звертається до лікарів за допомогою. До того ж, восени рано темніє, а ще додаткове переведення годинника наводить на людей депресивний стан.

Весною з цим проблем майже немає. Так, звичайно, у людей змінюються біоритми. Але для працюючого населення, на мою думку, ще навіть краще, бо збільшується світовий день і можна більше чого встигнути», — розказала завідувач терапевтичного відділення поліклініки №3 Валентина Вамуш.

 

Перевід стрілок годинника на годину раніше або пізніше. Шоду чи користь приносить це людству ?  Сперечаються уже роками. А закони про перехід на літній і зимовий час будуть ще кілька разів скасовувати і відновлювати. Якщо неможливо змінити обставини, потрібно вчитися до них підлаштовуватися, і намагатися знижувати їх шкідливий вплив на ваш організм.

Ми звернулися до чернігівців із запитанням, як же вони підлаштовуються під зміну часу.

Ірина Галайко, в декреті:

У нашій родині цей процес відбувається безболісно. Часто сам по собі організм дітей вимагає переведення годинників, наприклад, діти за місяць-півтора до переведення годинників починають лягати спати о 20.00 і тільки переведення годинників допомагає змістити час укладання спати до 21.00 і навпаки.

А ось моя мама, наприклад, дуже болісно переносить цей процес і дуже довго адаптується.

Володимир Іващенко, водій:

Я працюю далекобійником і тому дуже важко адаптуватися під зміну часу. Організм звикає до певного режиму дня і коли відбуваються якісь зміни, я почуваю себе погано. Особисто я знаю багато людей, які проти постійного переведення годинника, вони скаржаться на погіршення самопочуття через це.

Катерина Польова, студентка:

Переведення годинника, це, на мою думку, добре. На одну годину стає більше часу на корисні справи. Я жайворонок по натурі і тому усі важливі справи люблю робити в першій половині дня. Тим паче попереду весна і чудові літні дні, коли по максимуму можна провести час на свіжому повітрі. Тому, особливих змін в організмі не відчуваю, до нового темпу життя звикаю десь за тиждень.

Василь Макаренко, підприємець:

Мені переведення годинника підходить – вже місяць не можу зранку нормально спати, адже постійно прокидаюся з першими променями сонця. Що стосується економії, я не впевнений, що вона діє, однак біологічно, дійсно, відчувається – прийшов час змінити розпорядок дня.

 

Приблизно за тиждень до цієї події усі починають гадати: а в якому напрямку переводити годинник — вперед або назад. Для цього використовують спеціальні віршики. Ми вам пропонуємо запам’ятати один із таких, щоправда, на російській мові.

Слова «Весна» і «Вперед» починаються на одну й ту ж саму букву «В» — тому навесні годинник переводять на 1 годину вперед. Слова «Осінь» і «Обратно» починаються на букву «О» тому годинник переводять на 1 годину назад або «Обратно»:

«Весной – Вперёд, Осенью – Обратно».

Джерело: val.ua

Ще статті по темі

Back to top button