Суспільство

Масляна стартує: 7 смачних та веселих днів

У 2017 році Масляна починається 20 лютого і триватиме до 26 лютого включно.

Масниця – стародавнє слов’янське свято, що символізує проводи зими і радісне очікування весни. Масляну починають святкувати за тиждень до Великого посту – дата святкування прив’язана до православного Великодня і змінюється щороку.

Із давніх часів цей тиждень славиться ситною їжею. Головна страва свята — млинці. Але також подають оладки, пиріжки з різноманітними начинками (грибною, сирною, капустяною тощо).

Останній день Масляної мав назву Прощеної Неділі. Цього дня заведено було просити пробачення у всіх близьких, скривджених за заподіяне зло, за якісь свої проступки. І пробачити про себе з чистим серцем ж за такі ж дії, які випадково або навмисно були заподіяні. Це дуже світлий і гарний день перед початком Великого посту. У 2017 року Великий піст починається 27 лютого.

Основний ритуал цього тижня, з 20 по 26 лютого, – спалювання опудала на багатті. Опудало встановлюють у центрі величезного багаття і прощаються з ним жартами, піснями, танцями. Сварять за зиму, морози і зимовий голод та дякують за веселі зимові забави. Після цього опудало підпалюють під веселі вигуки й пісні. Це символізує відхід обридлої зими. Люди вітають довгоочікувану весну.

Ще статті по темі

Back to top button