Суспільство

Медична реформа у дії: з квітня пацієнти писатимуть декларації

З 1 січня 2018 року в Україні стартувала медична реформа, завдання якої – докорінно змінити засади фінансування медичної галузі та підвищити якість надання лікарських послуг. На дії наслідки реформи ми зможемо побачити вже в квітні цього року, коли в Україні розпочнеться процес підписання декларацій із сімейними лікарями. В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Короленка пройшов круглий стіл на тему «Медична реформа в Україні», в ході якої обговорили основні аспекти впровадження медичної реформи в нашій країні. Експертами виступили Людмила Прог, заступник головного лікаря Чернігівської міської лікарні № 4, Оксана Мурашко, головний спеціаліст Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Володимир Бобруйко, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

IMG_5776

Сімейний лікар. Кожному пацієнту вже зараз необхідно визначатися з кандидатурою сімейного лікаря. І не варто відкладати це на останній час, наголошують експерти. Пацієнт можепідписати декларацію про співпрацю або зі своїм сімейним лікарем, у якого обслуговувався раніше, або знайти іншого. Скористайтеся порадою родичів чи друзів або просто зверніться до будь-якого медичного закладу і познайомтеся із сімейними лікарями. Інформацію про них можна отримати в місцевому відділі охорони здоров’я або безпосередньо в реєстратурі.

Якщо ви маєте іншу реєстрацію. Записатися до сімейного лікаря ви можете в будь-якій лікарні не лише міста, району чи області, а й навіть України. Мати прописку при цьому не обов’язково. Єдине, на чому наголошують експерти, обирайте лікаря так, щоб вам було зручно до нього ходити, адже, згідно з реформою, сімейний лікар не зобов’язаний приїжджати на виклики до пацієнта. Прийом він вестиме протягом восьми годин безпосередньо на робочому місці.

Овальна табличка і блакитний хрестик. Якщо на дверях до кабінету сімейного лікаря ви побачите білу овальну табличку з блакитним хрестом, можете бути впевнені, що цей сімейний лікар має всі необхідні документи для надання медичної допомоги, він пройшов навчання, із ним працюють медичні сестри, кабінет оснащений комп’ютером, принтером, а також необхідним медичним устаткуванням. Якщо таблички ви не побачите, можете теж сміливо відчиняти двері кабінету, кажуть експерти. Лікарі, які не забезпечені цим списком, також надають кваліфіковану допомогу.

Декларації. Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт із Національною службою здоров’я, а пацієнти  у свою чергу — декларацію (договір) із тими лікарями, яких самі собі оберуть. Підписання декларацій розпочнеться із 1 квітня, коли в Україні запрацює електронна програма E-health. Підписна кампанія триватиме протягом трьох місяців. Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем —  ваш паспорт та ідентифікаційний номер, мобільний номер телефону. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт і код) обох його батьків або опікунів.

Лікар для дитини. Експерти наголошують, що для дітей все ж таки краще обирати педіатрів і з ними підписувати декларації. Адже хоч би скільки вчився сімейний лікар, він не зможе все знати.

Безкоштовна і платна медицина. Реформа передбачає, що частина медичних послуг офіційно стане платною. Безкоштовними будуть послуги із так званого зеленого пакета. До нього увійдуть первинна допомога, послуги сімейного лікаря та педіатра, екстрена допомога, тобто термінові операції, спостереження за вагітністю та пологами. А ще – паліативна допомога, що має полегшити страждання смертельно хворих. А от до послуг «червоного пакета», за який хворі повністю платитимуть із власних кишень, увійшли стоматологія для дорослих, естетична хірургія, відвідування лікарів без скерування та лікування препаратами з недоведеною ефективністю.

Швидка медична допомога. Швидкої медичної допомоги як такої вже не буде. Карета «швидкої» приїжджатиме лише для надання екстреної медичної допомоги – під час травм, інсультів, інфарктів. Невідкладну допомогу (якщо вам раптом стане зле, у вас підніметься температура) вам надаватиме ваш сімейний лікар і до нього доведеться добиратися самостійно або ж привезти лікаря додому таксі. Екстрену медичну допомогу ваш сімейний лікар повинен надавати 24 години на добу 7 днів на тиждень, стверджують експерти.

«Доступні ліки». Загальнонаціональна програма «Доступні ліки» працюватиме, як і раніше. От тільки її планують розширити щонайменше на 10 медпрепаратів, зокрема ліками для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

Лікарняні. Записатися на прийом до лікаря ви зможете, не приходячи до лікарні. Все працюватиме в онлайн-режимі. Через кілька хвилин після того, як ваш сімейний лікар випише вам лікарняний листок, ваш роботодавець може побачити його в інтернеті. Але ваша хвороба – це суто конфіденційна інформація. Про діагноз ваш працедавець нічого не знатиме.

Непорозуміння з лікарем. Якщо у вас раптом виникне непорозуміння з вашим сімейним лікарем, у будь-який момент ви можете розірвати з ним угоду про співпрацю та підписати декларацію з іншим. Також ви можете звернутися до Чернігівського місцевого центру з надання медичної правової допомоги. Там вам безкоштовно нададуть роз’яснення і консультації з питань чинного законодавства.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. ГЕНОЦИД НАЦІЇ !До добра не доведе!Жах!

  2. полный Геноцид пожилых и особенно одиноких людей…

  3. Цікаво! Якщо людині погано, то вона повинна викликати таксі свойому лікарю, або наражати на небезпеку розповсюдження хвороби таксиста, який повезе людину до лікаря, бо швидка не приїде. А що робити, коли замість машини -таксі телефонує оператор і повідомляє, що «машин у вашому районі немає»?

Back to top button