Суспільство

«Ми Батьківщину захищали, а до нас повернулися спиною», — держава створила конфлікт між атовцями та перевізниками (Оновлено)

Тема державного боргу перед перевізниками не нова. Борг за проїзд учасників АТО підштовхує підприємців на непередбачувані вчинки. Та й 80 тисяч гривень на дорозі не лежать. Саме стільки чернігівські перевізники втрачають щомісяця через прогалини та недолугість держбюджету на 2016 рік. І саме таку суму озвучив підприємець Володимир Коваленко під час проведення круглого столу «Бійці АТО – шлях до порозуміння».

 Володимир Коваленко, перевізник: «…ми возимо людей і пільговиків в тому числі  уже понад 10 років! Але наше підприємство через це втрачає до 80 000 гривень щомісяця. Питання не в тому, що ми не хочемо! Ми хочемо і возимо! Але всьому є межа і край…».

Атовці не зрозуміли такої позиції чернігівських підприємців, апелюючи до них на підвищених тональностях. Вже з перших хвилин зустрічі було зрозуміло, що діалогу не буде. Галас, емоції та взаємні обвинувачення виникали повсякчас. Сторони не чули співрозмовників, і в якусь мить здалося, що вирішити ситуацію неможливо. Утім, місцеві депутати певні, що завжди можна знайти рішення, не заганяючи себе в глухий кут.

Сергій Вакуленко, депутат фракції «Наш Край»: «…Досить дивна ситуація склалася навколо ситуації, заручниками котрої ми всі стали. Адже Президент ветував законопроект, що передбачав винайти кошти за рахунок субсидій інших пільгових категорій! Тобто в одних забрати, а іншим дати – це не вихід. Збираємося і своїми силами вирішуємо це питання. Незважаючи на агресивний настрій наших співрозмовників, мені здається, що вихід знайдемо. Принаймні ми його шукали і раніше, і знаходили. Залежно від пасажиромісць автобуса, його розмірів, перевізники давно возять пільговиків безплатно. Інша річ, що вони на цьому справді втрачають. І такий стан речей, така недолуга державна політика в цьому питанні підприємця не влаштовує…».

Одна з вимог бійців АТО до міської влади та підприємців – пустити їх у цей бізнес: дати дозвіл, ліцензію на перевезення! Дати працювати! Але на засіданні круглого столу жодного чиновника не було. Тож не дивно, що акції протесту, ймовірно, повторюватимуть вже у Києві.

Пригадаємо історію, що трапилася 21 квітня на Дарницькому автовокзалі Києва, коли військовим відмовили у видачі квитків. Після чого водій просто відмовився їхати, пояснюючи таке рішення виходом із ладу транспортного засобу. Бійці заблокували виїзд маршрутки та викликали наряд поліції. З’ясувалося, що маршрутка зійшла з рейсу саме через її блокування натовцями. Тож патрульні, які прибули на місце події, звинуватили саме військових.

Докладніше у відео.

Ще статті по темі

Back to top button