Суспільство

«Мій туристичний край»: Макошино – багата історія та гірка слава (Фото)

Макошино – селище міського типу Менського району Чернігівської області України, розташоване на правому березі річки Десна.

Останнім часом має гірку славу через розташування там виправної колонії для засуджених міліціонерів, суддів, прокурорів, але насправді воно є окрасою нашого району.

Макошино відноситься до стародавніх слов’янських поселень, його назва походить від язичеського божества (одні джерела) і древнєслов’янського Макош – покровителька родючості та жіночої плодовитості, символізувала собою берегиню роду.

На місці сучасного селища існувало місто Хоробор, яке згадується в літописі під 1153 році. У літописі йде мова про мирний договір між Новгород – сіверським князем Святославом Ольговичем та Чернігівським князем Ізяславом Давидовичем, які для переговорів зійшлися на межі своїх володінь біля Хоробора. Залишки його знаходяться в урочищі Городок, який є дуже важливим археологічним пам’ятником нашого краю.

У кінці ХІV ст. по сусідству з Хоробором на березі Десни утворилося селище Макошине і ці два села злилися в одне. В офіційних документах середини ХVІІст. Макошине згадується як «містечко» і «велике городище».
Найбільшими власниками землі у 19 ст. в Макошине були граф Мусін – Пушкін ( ліс за школою) і поміщики Соболевський та Яновський ( маєтки на території санаторія «Десна» , що поряд зі школою і в центрі, де зараз зоомагазин).

Оскільки Макошино розташоване на перехресті судноплавної річки і залізниці і стало вигідним місцем для торговельних операцій.

У 1825 році граф Кушельов – Безбородько збудував в Макошине один з перших цукрових заводів в Україні. На кінець ХІХ ст.. в селі було споруджено 4 лісопильні заводи на кошти торговців. У 1873 році була побудована залізнична дільниця Бахмач – Тереховка. Мена стала залізницею ІІІ класу, Макошине – ІV класу.

Окрім урочища Хоробор, красуні Десни можна відвідати: Озеро Гайтан – гідрологічна пам’ятка природи. Площа 5 га. Топильне – зоологічна пам’ятка природи (з 1972р.). Місце оселення цінної фауни. Розташоване біля смт.Макошино. Площа 5 га.

А ще багатов втратили ті, хто ще не бачив виступів зразкового циркового дитячого колективу «Юність» Макошинського будинку культури.

Ще статті по темі

Back to top button