Суспільство

«Мій туристичний край»: на Чернігівщині б’ється серце Гетьманщини (Фото)

Гетьманська столиця Батурин віками зберігала археологічні, архітектурні, мистецькі твори і традиції, аби сторицею повернути безцінні надбання до національної скарбниці незалежної Держави Україна.

Відроджений за ініціативи Президента України Віктора Ющенка, Батурин є однією із візитівок нашої Чернігівщини.

Батурин – резиденція гетьманів України з 1669 по 1708 рік та з 1750 по 1764 рік. Саме в Батурині плекав надії на Незалежність гетьман Дем’ян Многогрішний; тут 15 років, долаючи шалений спротив, формував державу гетьман Іван Самойлович; тут за 21 рік гетьман Іван Мазепа створив економічно сильну Гетьманську Україну з європейським рівнем культури та освіти, тут Гетьманщина зустріла свою золоту осінь з Кирилом Розумовським.

Батурин гетьманський – це гордість кожного українця!

Однак він живе в серці кожного з нас і як біль…. Адже приніс себе в жертву на самій вершині свого розвитку. 308 років тому український народ пережив одну з найбільших своїх трагедій – знищення гетьманської столиці Батурина.

Саме Батурин дав усвідомлення необхідності боротьби за свою державу, за свої переконання… І сьогоднішня готовність українців захищати Батьківщину формувалася тут – у Батурині, в Конотопі, в Крутах…

Батурин – місто, куди має приїхати кожен українець і повернутися звідти справжнім громадянином з усвідомленням видатного місця України в світовому устрої.

Фото знято за сприяння патріота України Євгена Сура. Автор фото – Реброва Наталія.

 

Ще статті по темі

Back to top button