Суспільство

Мийтеся удвох, або Практичні поради із заощадження

Жителі всіх українських міст постійно переконуються, що вартість комунальних послуг у нашій країні росте як на дріжджах. Із наближенням опалювального сезону ця тема взагалі стане топовою. І не випадково.

Якщо донедавна багато звичайних родин від катастрофічного падіння за межу бідності рятували житлові субсидії, то нині навіть фахівці не знають, хто у новому сезоні матиме на них право. Мовляв, розмір мінімальної заробітної плати зріс, хоча, правду кажучи, ніхто від того краще жити не почав, та й пенсії багатьом пенсіонерам обіцяють восени перерахувати.

У жодному разі ми не нагнітаємо ситуації. Навпаки, стаття дещо про інше – про поради, як не витрачати зайві кошти на оплату комунальних рахунків.

До того ж, уже багато написано про те, що ощадливі домогосподарства в нашій країні заохочуватимуть гривнею. Хоча і в цій темі до кінця не зрозуміло, що і як буде.

Нині ж ми пропонуємо спробувати такі способи економії, дотримуватися яких неважко і під силу кожному. Забігаючи наперед, скажемо: робитимете все, як належить, результати не забаряться. До речі, в Європі, до якої ми всі прагнемо, ресурси економлять уже давно.

Вимикаємо за собою світло

Якщо дотримуватиметесь цієї, на перший погляд, банальної поради, отримуватимете рахунки з меншими сумами до сплати. Спосіб дієвий, перевірено. І ось як. У гості приїжджав родич і поскаржився, що багато платить за світло, хоча вдома з його родини впродовж дня майже ніхто не буває, діти взагалі навчаються в столиці, побутова техніка така, як в усіх, а в люстрах вкручені економні лампочки.

Причину великих рахунків довго шукати не довелося, і вона дуже прозаїчна. У родині ніхто не привчений вимикати після себе світло – у ванній, коридорі чи в кімнатах, де ніхто не перебуває.

До того ж, коли хтось із членів сім’ї приходить додому, то одразу вмикає три телевізори, всю оргтехніку й таке інше. При цьому ніхто біля отих трьох голубих екранів не сидить і навіть у їхній бік не дивиться.

Натомість експерти порахували, що ввімкнений комп’ютер, за яким ніхто не працює, за добу «з’їдає» близько 10 кВт/год. Інший підступний прилад – телевізор, який працює мало не більшу частину доби, споживає від 100 до 400 Вт. Вимикаючи електроніку, якою не користуєтеся, можна заощадити за місяць кілька десятків, а то й сотню-другу кіловат-годин.

Добре також частіше використовувати не загальне освітлення всієї кімнати, а зональне: настільні лампи, настінні світильники, бра і торшери. До речі, нині багато хто надає перевагу саме такому освітленню. Знайомі кажуть, що воно доволі зручне. Наприклад, якщо пару годин під час перегляду телевізора або читання книги горітиме не люстра на 300 ват, а 60-ватний світильник, це збереже 0,48 кВт/год., та й очам комфортніше.

Корисно також звичайні вимикачі замінити регуляторами, що дають змогу змінювати яскравість світла і, відповідно, менше витрачати електроенергії. Адже дуже часто максимальне освітлення в приміщенні не потрібне.

Тепер дедалі більше споживачів вибирають економні лампочки. Вони, споживаючи, приміром, усього 20 Вт, забезпечують освітленість, як 100-ватні лампочки розжарювання. Щоправда, коштують «економки» недешево. Експерти порахували, що окупляться вони не раніше, ніж через 9 місяців.

Ще одну дуже просту пораду з економії електроенергії підказали господині. Часто поширенню світла в домівці перешкоджають пил і бруд, тож не забувайте регулярно протирати світильники. Додадуть світла і чисті вікна, легкі штори, не заставлені всіляким непотребом підвіконня.

До речі, купуючи будь-які побутові електроприлади, завжди треба звертати увагу на їх клас енергоспоживання. Окрім цього, важливо знайти в квартирі правильне місце для побутової техніки. Адже, приміром, холодильник, який стоїть біля батареї, потребує більше електроенергії.

Не ванна, а душ

Досліджуючи цю тему, зробила для себе відкриття, що багато моїх друзів, аби заощадити, приймають не ванну, а душ. Якщо вірити статистиці, це у 5-7 разів дешевше. А якщо в душі встановити спеціальну насадку, то зекономити можна ще більше. Натомість подруги, які займаються спортом, розповіли, що після тренування миються в фітнес-клубі, а не вдома.

Зекономити близько 900 літрів води за місяць на кожну людину можна, якщо закривати кран, поки чистите зуби. До речі, з відкритого на повну потужність крана щохвилини витікають 15 літрів води. Також, щоб вода в оселі не витрачалася даремно, треба щонайменше поміняти всі несправні прокладки. Добре було б змінити звичні крани на кульові, що допомагають економити воду.

А ще всі знайомі, які встановили в квартирах лічильники, стверджують, що скоротили свої витрати на холодну і гарячу воду у 2-3 рази.

Як з’ясувалося, українці не вміють заощаджувати воду під час господарювання на кухні. Порівняно з європейцями, ми – марнотрати. Адже в Європі посуд під краном, як у нас, ніхто не миє. Очищені від залишків їжі тарілки і столові прибори німці збирають у раковину. Злив затикають, набирають воду та миють посуд. Потім його ополіскують в окремій ємності з чистою водою. Європейські фахівці порахували, що це в 3-5 разів економніше, ніж мити під краном.

Хто бував у Європі, знає, що в іноземців є посудомийні машини, які, до речі, використовують тільки холодну воду і мінімум електроенергії. Це дуже ощадливі побутові прилади. Посудомийну машину, як і пральну, треба завантажувати повністю.

Лічильник – не розкіш, а засіб економії

Досі економія газу для тих, хто не використовував його для опалення, а тільки для приготування їжі, була не такою актуальною, як економія води. Але підвищення вартості газу змушує задуматися і про цей вид заощаджень. Тут, як і з водою, треба починати з встановлення лічильника. Щоправда, це витрати. За який час вони окупляться, хтозна.

Звісно, це не всі способи економії енергоресурсів. Переконана, кожен із читачів має свій дієвий рецепт, а дехто і не один. Та не будемо заглиблюватися в деталі. Якщо дотримуватимемося хоч би викладених порад, платитимемо за комунальні послуги менше.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button