Суспільство

Міносвіти скасувало позаконкурсний вступ до вишів

Особливістю вступної кампанії є те, що в цьому році скасовані позаконкурсний вступ та цільовий прийом.

Таким чином враховується конституційна норма щодо рівного доступу до вищої освіти на конкурсних засадах.

Про це розповіла перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун на брифінгу в Кабміні.

Разом з тим, окремі категорії вступників можуть брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів. До однієї з таких категорій належать особи, які мають захворювання, що є перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Це діти, для яких Український центр оцінювання якості освіти не може створити технічні умови для складання тестів.  Наступна категорія – це учасники антитерористичної операції, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, демобілізувалися в цьому році і не встигли зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. Ще одна категорія – це діти-сироти.

За словами Інни Совсун, громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території Криму мають право на здобуття вищої освіти на конкурсних засадах за кошти державного бюджету в межах квот, що визначатимуться Міністерством освіти і науки. Відповідний закон був розроблений за ініціативою Міністерства та прийнятий парламентом кілька місяців тому.

Сьогодні також створюються додаткові можливості щодо вступу до вищих навчальних закладів осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції, до університетів Луганської та Донецької областей, де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації, а також до евакуйованих університетів із зони АТО.

Ще статті по темі

Back to top button