Суспільство

«Молочний банкрут»: Бобровицький завод пускають із молотка

Уже 8 вересня може вирішитись майбутнє Бобровицького молокозаводу. Цього дня має відбутись аукціон із продажу активів підприємства, яке виставив на торги Фонд гарантування вкладів фізичних осіб як таке, що перебуває на балансі неплатоспроможного банку «Фінанси і кредит».

Як сталось, що підприємство, яке свого часу було бюджетоутворюючим для району і забезпечувало стабільною роботою десятки місцевих жителів, раптом стало банкрутом?

фото заводЗапитання на сьогодні риторичне, бо всі фінансові проблеми, що накопичувались на підприємстві не один рік, ніхто ніколи не озвучував, спираючись на так звану комерційну таємницю. А тим часом завод уже виставили на торги, оцінивши його у 25 мільйонів гривень. Ця інформація неабияк стурбувала здавачів сировини, зокрема й серед населення, яким підприємство заборгувало чималі кошти.

– Борг по Бобровицькому молокозаводу – більше 3 мільйонів гривень, – озвучує суми начальник відділу продовольчої безпеки Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олена Ячна. – І підприємство нарощує борги, вочевидь, продовжуючи збирати сировину. Хоча про випуск продукції не йдеться. Швидше за все, це молоко десь перепродується. Відтак, на 5 % за останній місяць зросли борги по закупівлі сировини в сільгосппідприємствах, а цього місяця є заборгованість за молоко і населенню.

Приватним господарям підприємство заборгувало вже понад 240 тисяч гривень. І люди не розуміють, що ж буде далі з їхніми кровно заробленими гривнями? Наразі це невідомо, адже торги ще не відбулись і новий власник поки не визначений.

SONY DSC

– Звісно, всі борги мають бути виплачені підприємством самостійно, – говорить про ймовірний розвиток подій представник Департаменту. – Але в разі наявності спору кожен суб’єкт, який співпрацює з будь-яким  підприємством, зокрема з Бобровицьким молокозаводом, має право звертатись до суду і в судовому порядку стягувати таку суму. Гірша ситуація з населенням, що постачає молоко без будь-яких договорів.

В цехахТож у виниклій ситуації доводиться розраховувати лише на сумлінність нових господарів, але в майбутньому, зокрема, здавачам-приватникам варто підстрахуватись, радить Олена Ячна.

– На майбутнє населення має знати, що гарантія отримання будь-яких коштів за свою вирощену важкою працею продукцію – це тільки об’єднання в будь-які юридичні структури.

До речі, «молочні війни» можуть стати реальністю вже в найближчому майбутньому, адже загалом молокопереробні підприємства області заборгували своїм здавачам майже 22 мільйони гривень.

Ще статті по темі

Back to top button