Суспільство

Моржування: користь і шкода для організму

Навколо моржування, тобто занурення у холодну воду, існує багато міфів. Хтось стверджує, що тільки завдяки моржуванню позбувся хронічних болячок, дехто категорично проти, адже в нього, навпаки, ці недуги загострилися.

Висновок один – цей метод загартовування підходить не всім, бо кожна людина має свій рівень імунітету, свою реакцію на холод та й судини в кожного по-різному сприймають цей стрес. А те, що це стрес для всього організму, не викликає сумнівів у медиків.

«Загартовування за допомогою холодної води деякою мірою має сенс, адже в такому випадку активізуються захисні сили організму, – стверджує відомий пропагандист здорового способу життя, керівник Київського центру здоров’я, а у минулому – чернігівський кардіолог Сергій Миненко. – Короткочасний вплив води з температурою 4-8 градусів, безумовно, може підвищити настрій, втамувати біль, очистити пори шкіри, активізувати мозкову діяльність. Утім, «моржі» зі стажем запевняють – це треба робити постійно, адже тривалі перерви в моржуванні зводять нанівець такі оздоровчі зусилля, і «морж» навіть може відчути синдром відміни, як у залежних від наркотичних речовин».

Навіть ті, хто вже давно полюбив холодну воду, повинні ретельно стежити за станом свого здоров’я і визначати зміни, які відбуваються в організмі. Якщо після водяних процедур раптом стає гірше – їх треба негайно припинити, адже організм сигналізує про, так би мовити, передозування холодної температури. А от останні дослідження вчених свідчать, що для зміцнення організму та його загартовування не обов’язково занурюватися в ополонку – достатньо раз на день обливати холодною водою нижні кінцівки від коліна і до стопи протягом 5-10 хвилин – ефект буде не гіршим за перебування у холодній воді.

«Категорично не можна вдаватися до моржування людям, які страждають на будь-які серцево-судинні захворювання, – зауважує лікар Чернігівського обласного кардіологічного диспансеру у Ігор Філіппов. – Особливо це стосується тих, хто живе з гіпертонічною хворобою, порушеннями мозкового кровообігу, періодично відчуває судоми, не кажучи вже про людей, які схильні до епілепсії. Також холодна вода протипоказана для хвороб щитоподібної залози, інфекційних захворювань і для людей, які мають проблеми з нирками та бронхолегеневою системою».

Загалом, моржувати чи не моржувати кожна людина, зважаючи на стан свого здоров’я, повинна визначити особисто залежно від того, якого ефекту вона хоче досягти. Хай би там що, а перед тим, як ви все ж таки вирішили «подружитися» з холодною водою, ватро проконсультуватися у свого дільничного терапевта чи сімейного лікаря та пройти відповідні діагностичні обстеження.

Ще статті по темі

Back to top button