Суспільство

«Муніципальна варта» створена перешкоджати журналістам», — Гліб Канєвський

Правоохоронний орган із симпатичною назвою «Муніципальна варта», що підконтрольний місцевим органам влади й отримує заробітну плату за наші з вами сплачені податки, створений зовсім не для виконання своїх безпосередніх обов’язків – профілактика правопорушень у населених пунктах, нагляд за благоустроєм територій, контроль за дотриманням правил санітарії, чистотою вулиць, парків, скверів і прибудинкових територій тощо.

У Центрі політичних студій та аналітики «Ейдос» називають іншу мету створення цього органу. Зокрема, експерт Гліб Канєвський вважає, що «Муніципальна варта» створена, аби охороняти мерів від журналістів та активістів і перешкоджати пресі в роботі. Про це він зазначив під час Антикорупційної школи для журналістів, у якій теж брав участь.

«Зараз у бюджетах з’явилися зайві гроші, і за ці зайві гроші особливо хитрі та недоброчесні міські голови почали наймати воєнізовані формування, що красиво називаються «Муніципальна варта», — каже Гліб Канєвський. — Насправді ці формування, які утримуються за бюджетні кошти, створені з метою перешкоджання журналістам та активістам контролювати діяльність міських рад».

За словами Гліба Канєвського, факти утисків журналістів «Муніципальною вартою» нині спостерігаються у великих містах, зокрема там, де міські голови мають скандальну репутацію. А відтак, із кожним днем журналістам дедалі важче відстежувати факти розкрадання бюджетних коштів.

До загальних функцій «Муніципальної варти» входить охорона масових заходів. Чи не призведе це до того, що цей правоохоронний орган активно залучатимуть під час виборів?

До речі, на початку року, коли в Чернігові «Муніципальна варта» лише починала працювати, ЧЕline писав про перший факт перешкоджання роботі журналістам інтернет-видання.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button