Суспільство

Муніципальну поліцію Атрошенка хочуть прикрити

Директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко надав роз’яснення міським головам і громадським активістам, які незаконно використовують слово «поліція» стосовно всіляких ГОшок і КПшок, яких тепер в Україні хоч греблю гати. До речі, це стосується й чернігівської муніципальної поліції.

«Після ретельного юридичного аналізу і листа міністра Авакова до міністра Петренка досягнуто принципової домовленості між МВС і Мін’юстом про те, що останнє вживатиме всіх законних заходів для приведення у відповідність до закону назв цих юросіб. Простіше кажучи, всі повинні будуть перереєструватися і прибрати геть слово «поліція» зі своїх назв.

Відповідно до частин 4 та 5 статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», найменування юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юридичної особи (крім органів місцевого самоврядування). У найменуванні юридичних осіб забороняється використовувати повне чи скорочене найменування державних органів або органів місцевого самоврядування або похідні від цих найменувань.

У цьому випадку центральний орган виконавчої влади – Національна поліція України. Закон про неї дозволяє їй використовувати і скорочену форму – слово «поліція».

Згідно з пунктом 8 частини 1 статті 28 закону, невідповідність найменування юридичної особи вимогам закону є підставою для відмови в державній реєстрації. Тобто всі муніципальні формування з охорони громадського порядку можуть називатися «вартами» чи чимось подібним, на що вже місцевому самоврядуванню фантазії вистачить, але «поліція» може бути в країні тільки одна – а саме «Національна поліція України».

Ну і зайвий раз нагадую, що такі формування не можуть жодним чином здійснювати правоохоронну діяльність, застосування ними заходів примусу є незаконним і становить склад злочину за статтями «Присвоєння владних повноважень», «Самоуправство» тощо», – йдеться в пості, який Артем Шевченко залишив на своїй сторінці у Facebook.

Зважаючи на вищевикладене, про розформування чернігівської муніципальної поліції не йдеться. Ймовірно, все завершиться перейменуванням структури та зміною форми.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button