Суспільство

На Чернігівщині діє вугільна мафія районного масштабу

У Талалаївському районі викрито організоване злочинне угруповання, яке розкрадало бюджетні гроші на тендерних махінаціях. Спрут запустив свої щупальця у різні кабінети Талалаївської РДА, від першої особи – до керівника відділу освіти. Саме у системі освіти, як виявилося, розкрадалися найбільші кошти.

Оперативно-розшукові заходи Управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України викрили факти розкрадання бюджетних коштів шляхом підробки службовими особами відділу освіти згаданої райдержадміністрації та ТОВ «Сіверпромбуд». Проти них порушено кримінальні провадження.

Наймасштабніші оборудки прокручували у системі закупівлі вугілля для навчальних закладів Талалаївського району. Приміром 24 липні 2016-го у відділі освіти РДА розкрили пропозицій конкурсних торгів на закупівлю 270 тонн вугілля. Було подано лише дві пропозиції: від ПП «Автоцентр» (Проценко Сергій Олександрович – підписант, Ворона Олександр Олександрович – керівник) та ТОВ «Сіверпромбуд» (Бабко Станіслав Миколайович – керівник). Пізніше виявилося, що перша структура була підставною і діяла в інтересах «Сіверпромбуд». Під час згаданої процедури посадові особи із грубим порушення Закону «Про здійснення державних закупівель» та інших нормативно-правових актів назвали переможцем саме це підприємство.

Виявилося, що його представники надали фіктивну довідку про наявність обладнання та матеріально-технічної бази для постачання вугілля. Встановили, що вказане приміщення непридатне для використання, є напівзруйнованим, із вибитими дверима та вікнами, без працівників, охорони, техніки і, власне, без вугілля.

З огляду на відсутність у ТОВ «Сіверпромбуд» матеріально-технічної бази, пропозиція мала бути відхилена. Однак службові особи відділу освіти Талалаївської  РДА всупереч закону і здоровому глузду визнають товариство переможцем. І вже 8 червня укладають із ним договір, перерахувавши шахраям 645 тисяч грн. Звісна річ, ніякого вугілля поставлено не було, оскільки ніхто і не збирався його робити. Через завдані державі збитки проти посадових осіб Талалаївської  РДА і ТОВ «Сіверпромбуд» відкрили кримінальне провадження.

Ділки, як виявилося, нагрівають руки на мільйони гривень щомісяця і на десятки мільйонів щороку. Але ж яким чином їм вдається не маючи жодної матеріально-технічної бази вигравати більшість вугільних тендерів?

Виявляється, що ТОВ «Сіверпромбуд» та ПП «Автоцентр» в особі фактичного їх керівника Лозяна Ф.М. організували мафіозну структуру, спрямовану на заволодіння коштами місцевих бюджетів, виділеними на закупівлю кам’яного вугілля закладам освіти і соціального захисту Чернігівщини. Вони фактично обкрадають пацієнтів лікарень, учнів шкіл, вихованців спеціальних шкіл-інтернатів та будинків-інтернатів для дітей дошкільного віку, літніх людей та інвалідів.

Одним із ключових учасників організованого злочинного угруповання є Микола Силенко, нині експерт офісу реформ Чернігівської ОДА, а за часів Януковича – голова Городнянської РДА Чернігівщини. Саме ця одіозна особа, яка знаходиться у списках на люстрацію, сьогодні легалізувалася в обласному офісі реформ, і звідти корумпує голів тендерних комітетів районів. Фактично він є смотрящим тендерно-вугільної мафії Чернігівщини.

Ще одною ланкою мафіозної структури є ТОВ «Волиньвуглезбагачення» директор якої Сергій Єлінський у 2012-му був довіреною особою Лозяна – кандидата в нардепи у виборчому окрузі №209, та фіктивного ТОВ «СВ Універсал-Груп» в особі директора Олександра Єфименка. Місце їх реєстрації господарської діяльності відсутні, а штатна чисельність працівників складає одну особу.

За допомогою цих підконтрольних фіктивних підприємств «Автоцентр» і «Сіверпромбуд» подають на торги одні і ті ж самі підроблені документи (гарантійні зобов’язання, сертифікати генетичних, технологічних та якісних характеристик) про відповідність своїх пропозицій умовам конкурсних торгів.

А згодом «Сіверпромбуд», якому відведена роль «переможця», або постачає неякісне вугілля навпіл із сміттєвими відходами, або не відвантажує нічого взагалі. Однак це так зване вугілля все одно не придатне для побутових потреб. Адже деклароване шахраями вугілля марки Г/Ж насправді має марку Г, і використовується лише у коксохімічній промисловості. Воно шкідливе для здоров’я і відсутня навіть технічна можливість його розпалити.

Натомість попри це самі ділки не маючи жодних витрат, отримують на підконтрольні банківські рахунки мільйонні бюджетні кошти

Злочинні дії основних дійових осіб вугільної мафії розподіляються наступним чином. Лозян є організатором злочинів, здійснюючи загальне керівництво ОЗУ та підконтрольними суб’єктами господарської діяльності.

Представники ПП «Автоцентр») В.Петренко, О.Ворона, С.Проценко та С.Бабко з ТОВ «Сіверпромбуд» скуповують хабарами членів тендерних комітетів, які погоджують завідомо неправдиві пропозиції конкурсних торгів.

Усе це свідчать про корупцію, антиконкурентні злочинні дії, надання підроблених свідоцтв-сертифікатів вугільної продукції, шахрайство щодо якості вугілля.

Участь і перемога одних і тих самих фіктивних підприємств у вугільних тендерах свідчить про масштабну корупцію у Чернігівщині на обласному і районному рівні. Ця корупційна облуда призводить до спотворення конкурентного середовища при виборі замовником кращої пропозиції.

А тепер, зрештою, найцікавіша частина розслідування. Здавалося б, порушення кримінальних проваджень мало обрубати спруту щупальця, або принаймні усунути його від бюджетних коштів. Але на Чернігівщині все сталося навпаки. Попри відкриті проти ТОВ «Сіверпромбуд» кримінальні провадження, ці шахраї продовжують брати участь у тендерах, і, як і раніше, перемагати у них із використанням корумпованих зв’язків. Тобто махрові шахраї, на яких нема, де ставити тавро, продовжують обкрадати найбідніших і найвразливіших мешканців області разом із злодіями чиновниками.

Нам до рук потрапив список відкритих торгів за 2016, у яких «Сіверпромбуду» відведено роль «переможця», а псевдоучаснику «Автоцентру» — фіктивного конкурента. Вугільна мафія простягла щупальця у різні райони Чернігівщини. Приміром, у відділу освіти Менської РДА ділки прагнуть наварити 1,37 млн гривень, Прилуцької РДА – 314 тисяч. У серпні 2016 року «Сіверпромбуд» планує перемагати у конкурсних торгах на поставку вугілля Сокиринському аграрному ліцею на 199 тисяч гривень, відділу освіти Бахмацької РДА на 570 тисяч, Борзнянської РДА – на 2,2 млн гривень, для Комарівської школи-інтернату на 735 тисяч гривень.

Відтак виникає запитання принаймні до трьох представників держави на Чернігівщині.

Чи вважає голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, що треба якнайшвидше готувати подання Президенту на звільнення відповідних чиновників, які замішані у злочинній корупції.

Чи планує новий прокурор Чернігівської області Володимир Комашко, якого особисто презентував ЗМІ Юрій Луценко реагувати на ганебні факти корупції в області? Чи будуть посаджені шахраї-чиновники?

Чи збирається начальник ГУНП Едуард Альохін зупинити діяльність організованого злочинного угруповання, яке вкрало на території області десятки мільйонів гривень і продовжує злочинну діяльність?

А, може, якщо згадані персони не можуть дати собі ради, до ситуації варто підключитися голові НАБУ Артему Ситнику?

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Я считаю, что всю эту угольную шайку нужно просто задавить. И если менты этого не сделают за несколько дней, значит все в доле и ничего не изменится — так и будем в нищете жить а єти твари будут наполнять свои карманчики

  2. Если Луценко и его Комашко отморозятся, значит это прокурорские крышуют угольный беспредел в области! Пакуют себе хатынки, наши богачи, а делать свою работу честно и откровенно не собираются((((

  3. «Северпромбуд» — известные угольные аферисты. Они уже несколько лет как подмяли под себя все тендеры в области. Их точно крышуют из Киева, а иначе им бы уже давно ласты склеили!

Back to top button