Суспільство

На Чернігівщині лікарі ще не розпізнали штамів грипу

Сезонний грип – це гостра вірусна інфекція. Існують два типи сезонного грипу – А, В.

Про це ЧEline повідомили в Держсанепідслужбі України в Чернігівській області.

Віруси грипу типу А діляться на підтипи, згідно з різними видами і поєднаннями поверхневих білків вірусу. Серед багатьох підтипів вірусів грипу А наразі серед людей циркулюють підтипи грипу А (H1N1) та А (H3N2). Віруси грипу циркулюють у всіх частинах світу.

Віруси грипу дуже мінливі, що призводить до виникнення різних штамів вірусів усередині підтипів. Циркулюючі штами вірусів одного підтипу в різні роки можуть відрізнятися генетичною структурою один від одного.

На території Чернігівської області циркуляція вірусів грипу А H3N2 була зафіксована в 2012, 2013, 2014 рр., але не гонконгського штаму.

В області діагностика грипу здійснюється із застосуванням молекулярно-генетичного методу досліджень із носоглоткових змивів хворого з подальшою їх ідентифікацією. Ідентифікація проводиться в полімеразно-ланцюговій реакції (ПЛР).

Вірусологічна лабораторія ДУ «ЧОЛЦ МОЗ України» ідентифікує типи вірусів грипу А та В, а також визначає підтипи вірусу грипу А: H1N1 сезонний, H1N1 пандемічний (каліфорнійський) та H3N2 сезонний.

Після підтвердження типової та підтипової ідентифікації в референс-лабораторії ДЗ «УЦКМЗ МОЗ» проводиться подальша штамова ідентифікація в лабораторії Світового центру грипу (Велика Британія, м. Лондон).

В епідсезоні 2016-2017р. Україна ще не надсилала матеріал до лабораторії Світового центру грипу. Тому штамова приналежність циркулюючих в області вірусів грипу А H3N2 на теперішній час не визначена і може бути віднесена до гонконгського лише при підтвердження в лабораторії Лондонського центру грипу.

Ще статті по темі

Back to top button