Суспільство

На Чернігівщині обговорили децентралізаційну медицину

У Кіптівській ОТГ пройшла нарада щодо медичної реформи первинного рівня та підбиття підсумків семінару, який 6-7 березня відбувся в Харкові.

Керівник Виконавчої дирекції Чернігівського регіонального відділення ВАССР, депутат обласної ради Ірина Грозенко у своєму виступі зазначила про особливості медичної реформи в Україні, про практичний досвід, отриманий організацією, і про можливість тепер допомагати об’єднаним громадам у розбудові первинної ланки медицини.

У свою чергу голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади Володимир Кучма розказав про реалії надання медичних послуг у громаді, про перші кроки на шляху надання якісних медичних послуг і створення якісних умов роботи для медичних працівників, зокрема облаштування житла для сімейного лікаря.

Євгеній Коваленко, експерт із підготовки проектів місцевого та регіонального розвитку, розповів про свою участь у семінарі 6-7 березня цього року в Харкові та ознайомив зі станом реалізації реформи первинної ланки медицини та заходами, запланованими Міністерством охорони здоров’я України на 2017 р., а також про інструменти, розроблені Харківською експертною групою, за допомогою яких можна визначити оптимальну форму організації мережі первинної медичної допомоги.

Завдяки участі в семінарі Інни Кондратьєвої, головного лікаря Козелецького Центру надання первинної медико-санітарної допомоги, присутнім вдалося отримати відповіді на різні запитання щодо взаємодії з медичними закладами територіальної громади.

На завершення семінару в ході обговорення старости та фельдшери медичних закладів територіальної громади підтримали курс на реформування первинної ланки медицини, створення в Кіптівській об’єднаній територіальній громаді 2-х амбулаторій (с. Кіпті та с. Прогрес) із сімейними лікарями та збереженням роботи чинних фельдшерських пунктів.

Важливо відзначити той факт, що Кіптівська об’єднана територіальна громада уже розпочала облаштування своїх центральних медичних закладів для організації в них амбулаторій. На власні очі це побачили вже після завершення семінару.

Є. Коваленко, експерт ЧРВ ВАССР

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button