Суспільство

На Чернігівщині пацієнти записуватимуться до лікаря через інтернет

Те, що зовсім недавно в прилуцьких реаліях здавалося фантастикою, невдовзі може стати дійсністю. Мешканці міста скоро отримають змогу записуватися на прийом до лікаря чи викликати його додому через інтернет.

Наприкінці грудня Прилуки подали на участь у проекті «Розумні міста», що реалізується Програмою розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», дуже актуальний проект – «Реформування медичної галузі м. Прилуки шляхом впровадження електронної системи охорони здоров’я». Причому не просто подали, а й стали одним із десяти населених пунктів України, що вибороли перемогу.

Проект передбачає, що локальною мережею буде об’єднано поліклініку ЦМЛ, а також усі амбулаторії сімейної медицини. Це дасть змогу створити електронний реєстр пацієнтів, адже на кожного, хто звертатиметься по допомогу до медиків, заводитиметься електронна картка. Доступ до неї буде обмежений: окрім хворого, переглядати її зможе лікуючий лікар. Міністерство охорони здоров’я планує протягом 3-5 років створити повний електронний реєстр усіх жителів України.

Крім того, городяни зможуть записатися на прийом до лікаря, якому довіряють, на зручний для себе час. Інакше кажучи, працюватиме електронна реєстратура.

Натомість люди поважного віку зможуть записатися на прийом у звичайний спосіб, зателефонувавши до реєстратури поліклінічного відділення.

Ще розробники обіцяють передбачити в особистому кабінеті пацієнта можливість заносити приписи лікаря, коли і як приймати ті чи інші препарати, інформацію про їх наявність в аптеках міста та середню вартість. Та це в майбутньому. Нині ж необхідно розпочати реформування.

Загальна вартість проекту становить 682 тисячі гривень. Проте ПРООН не оплачуватиме закупівлю комп’ютерної техніки. А для реалізації проекту «Реформування медичної галузі м. Прилуки шляхом впровадження електронної системи охорони здоров’я» необхідно придбати 37 нетбуків. Тому потрібне співфінансування з міського бюджету – 237 тисяч. Саме для того, аби дізнатися, чи дадуть обранці громади згоду на те, щоб виділити цю суму з місцевої казни, і збиралися 3 лютого депутатські комісії.

Ідея втілення медичного проекту сподобалася всім. Тож депутати, яких, до речі, була присутня лише третина від загального складу міськради, своє попереднє «так» сказали. Але узаконити його вони зможуть тільки на сесії.

Джерело: «Прилуки CITY»

Ще статті по темі

Back to top button