Суспільство

На Чернігівщині пройшов унікальний етнічний фестиваль

На Чернігівщині на мистецькому хуторі Обирок, що розташований поблизу Батурина у Бахмацькому районі, пройшов етнічний фестиваль «Хліб». Організаторами фестивалю традиційно виступають Леонід та Діана Кантер, які 10 років живуть на цьому хуторі, проводячи мистецькі заходи. Учасниками цьогорічного свята, що тривав 5-7 травня, стали близько 300 людей з різних міст України, а також США, Туреччини і Німеччини. Центральною подією фестивалю стали сівба і волочіння пшеничної ниви. До цього процесу, що супроводжувався піснями і танцями, долучилися гості фестивалю та місцеві жителі. Найстарша жителька хутора 86-річна Уляна Горбань залишилася задоволена роботою і сказала, що головне,аби пішов дощ найближчим часом.

Леонід Кантер зізнався, що тепер знає досконало процес вирощування хліба, але для міських жителів є багато незвичного та дивного, хоча насправді, це тяжка і кропітка праця.

У рамках фестивалю проводилися різноманітні майстер-класи для дітей і дорослих (танці, лялькарство, ткацтво, лозоплетіння, виготовлення оберегів), зустрічі з учасниками АТО, митцями. Традиційно на фестивалі відбувається випікання хліба. Майстер-класи для всіх охочих проводив столичний пекар Денис Суховій, який презентував французькі рецепти хліба і здоби, та місцева мешканка — баба Галя, яка ділиться секретами випікання хліба сторічної давнини.

Серед почесних гостей Обирка – міністр інфраструктури України Володимир Омелян, кінорежисер Михайло Іллєнко. Він провів допрем’єрний показ фільму, над яким ще працює, «Подорож поза зоною досяжності».

Також під час фестивалю проходили спортивні змагання, концерти, спілкування.

Продовженням весняного фестивалю «Хліб» буде літній, коли відбуваються жнива та обмолочення пшениці, випікання хліба.

Загалом цього року виповнюється 10 років, відколи молоді люди переїхали з великих міст і перетворили закинутий населений пункт на мистецький хутір.

Вони відремонтували хати і старий клуб, відновили інфраструктуру, прибрали вулиці, озера і ліс від сміття, переробили сінник на кіносарай, а хлів — на фінську сауну. Митці переїхали сюди родинами – не для того щоб ховатися від світу, а для того, щоб змінювати його.

Сьогодні Обирок – це не вмираюча провінція, а популярний не тільки на Чернігівщині освітньо-культурний центр, в якому працює хуторська рада і невеличка школа. З кожним роком все більше знаменитих артистів підтримують Обирок дружніми концертами.

Ще статті по темі

Back to top button