Суспільство

Мамонтовий слід: у Мезині знайшли реліктові барабани

На Чернігівщині в село Мезин розкопали барабанну установку з кісток мамонта, яку люди зробили ще 20 тисяч років тому.

А це вже справжня наукова сенсація світового масштабу. Кроманьйонці танцювали та співали. Первісне мистецтво древніх людей вирішили відновити українці сучасні.

Що кроманьйонці, які жили на цій землі, любили музику й танці, в істориків немає сумнівів. Тут знайшли найдревніші в світі музичні інструменти й цілий ансамбль.

Українці сучасні намагаються відтворити музику предків. На місці стоянки кроманьйонців зібралися музиканти, діждеї, художники та історики, аби взяти натхнення на творчість.

Історики проаналізували будову гортані кроманьйонця й припустили, що в них була непогана дикція, майже така, як і в сучасної людини, а їхня музика була цілком практичною.

Стоянку древньої людини в Мезині, яку датують пізнім палеолітом, знайшли 100 років тому просто на подвір’ї селянина. Археологи відкопали 5 куполоподібних жител. Учасники фестивалю можуть спробувати пожити в їхніх копіях.

Кроманьйонці пожили в Мезині десь із півроку, а потім чомусь залишили житла. Це сталося раптово, люди забули на вогнищі їжу, знаряддя праці та свої музичні інструменти – 6 предметів, які тепер вважаються знахідкою світового значення. Археолог Дмитро Ступак за це їм дуже вдячний, він показує учасникам фестивалю, як минав день звичайного кроманьйонця. Вони обробляли кремінь, гострі осколки йшли на списи, ними вичиняли хутро. Археологи ними ж тепер ріжуть ковбасу.

Вже наступного року «Mamont Fest» сподіваються зробити міжнародним і чекають тут на любителів первісного з усього світу.

Джерело: ТСН

Ще статті по темі

Back to top button