Суспільство

На Чернігівщині ввели карантин через амброзію полинолисту

Амброзія полинолиста – причина карантину в 19 районах Чернігівської області.

Розпорядження про запровадження карантинного режиму підписав голова обласної держадміністрації Валерій Куліч.Небезпечну рослину виявили на площі 1379,525 га. Тож, з метою його локалізації та ліквідації було вирішено запровадити карантинний режим на території Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського, Варвинського, Ічнянського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Менського, Ніжинського, Новгород-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Сновського, Сосницького, Срібнянського, Талалаївського, Чернігівського районів, міст Прилуки, Новгород-Сіверський, Ніжин та Чернігів.

У межах карантинної зони управлінням фітосанітарної безпеки здійснюються спеціальні заходи, зокрема заборона вивезення з карантинної зони заражених карантинними організмами об’єктів регулювання.

Зазначається також, що здійснення заходів з локалізації та ліквідації вогнищ амброзії полинолистої проводиться за рахунок землевласників і землекористувачів, юридичних і фізичних осіб на закріплених територіях.

Розпорядження набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування в офіційному друкованому виданні.

Як відомо, амброзія полинолиста – один з найбільш небезпечних бур’янів-алергенів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини. Вона заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо.

Ще статті по темі

Back to top button