Суспільство

На Чернігівщині якісна медицина можлива лише в госпітальних округах

Медичній реформі в нашій області бути. Адже наразі іншого прогресивнішого шляху розвитку для вітчизняної медичної галузі просто не існує.

На Чернігівщині фахівці у сфері медицини майже рік співпрацювали з Національним інститутом стратегічних досліджень – вивчали специфіку області, досліджували логістику, а також дивилися, до яких закладів їздять за медичною допомогою люди.

Враховуючи всі ці аспекти департамент охорони здоров’я облдержадміністрації розробив мережу медичних округів Чернігівщини.

Сьогодні, 27 рудня, голова облдержадміністрації Валерій Куліч презентував їх у Чернігові на зустрічі з медиками.

Передусім ішлося про те, що круги створені доцільно і правильно, з думкою про кожного жителя. Аби люди мали кращий доступ до сучасних лікарень, кваліфікованих фахівців і якісних послуг.

Тож зважаючи на вищесказане, на Чернігівщині планують створити сім госпітальних округів.

Перший округ із центром в Чернігові буде найбільший, оскільки об’єднає близько 413 тисяч жителів – із Чернігова, Ріпкинського, Городнянського, Куликівського і Чернігівського районів.

Другий округ із центром у Корюківці буде створений для мешканців Щорського, Корюківського і Семенівського районів.

Центром третього округу буде місто Мена. Довкола нього згуртуються жителі Менського, Новгород-Сіверського, Сосницького і половини Коропського районів.

До четвертого округу з центром у місті Бахмач увійдуть частини Коропського і Талалаївського районів, а також увесь Борзнянський.

П’ятий округ із центром у Прилуках включатиме частину Талалаївського та Ічнянського районів, а також Варвинський і Срібнянський.

Центром шостого медичного округу стане Ніжин. А до округу увійдуть частини Ічнянського й Носівського районів, а також увесь Ніжинський.

Сьомий округ об’єднає Козелецький, Бобровицький райони і частину Носівського району. Центр його буде знаходитися у Бобровиці.

Щоправда, Валерій Куліч зауважив, що формування округів видалося не безхмарним. Міністерство охорони здоров’я вимагає, щоб округ обслуговував не менше 120 тисяч чоловік. Однак проблема Чернігівщини у тому, що тут найменша в Україні щільність населення і велика протяжність території.

«Ми довго працювали над цим проектом, і на сьогодні він враховує чернігівську специфіку та, в разі його реалізації, дасть можливість підвищити якість медичних послуг для мешканців Чернігівської області», – сказав голова ОДА.

Центри округів визначено, але це аж ніяк не означає, що інші міські й районні лікарні, які нині функціонують, позакривають. Ці медичні заклади буде збережено.

На думку Валерія Куліча, наразі головне провести правильну інформаційну кампанію і розказати людям на місцях, за який проміжок часу і в якій лікарні вони зможуть отримати якісні медичні послуги.

Ще статті по темі

Back to top button