Суспільство

На Коропщині вшанували роковини загибелі бійця АТО

Сьогодні, 5 березня, рік, як Коропщина на сході України в зоні антитерористичної операції втратила шостого земляка 49-річного Юрія Петровича Мальцева із Радичева.

Минулого року світлу дату святкування Міжнародного жіночого дня затьмарила страшна звістка, яка вкотре сколихнула весь район. Юрій повернувся додому до своєї дружини і доньок, але не з квітами і подарунками, а в солдатській домовині.

Мальцев ЮПУ селі всі пам’ятають його як доброго, жартівливого чоловіка, гарного майстра, будівельника, що залишив слід чи не в кожній господі радичівців. Тесляр, столяр, муляр, електрик, газозварювальник, покрівельник. Він умів робити газові стояки, складати печі, класти плитку, обкладати цеглою будинки, крити дахи, робити погреби… А головне — був стержнем своєї сім’ї, люблячим чоловіком та батьком.

А ще Юрій Мальцев плекав у собі неабияку любов до України. Незважаючи на відсутність пальця на руці, проблеми із здоров’ям, зняття із військового обліку, чоловік знову відновив свій військовий квиток і пішов до армії захищати рідну державу в зоні антитерористичної операції.

Юрій був невисокий на зріст, але мав досить гарну фізичну форму і в свої роки міг дати фору багатьом молодим. Тому у загоні його охрестили позивним «Кіт». У солдатському побуті побратими пам’ятають його, як кмітливого і дотепного чоловіка. Юрій завжди умів розрядити напружену ситуацію, підняти бойовий дух.

З 25 березня 2015 року практично весь рік з невеликими перервами Юрій Мальцев провів безпосередньо у самій гущі буремних подій. Захищав українську землю від наступу ворогів під Щастям, Артемівськом, Зайцевим, Горлівкою, Авдіївкою…

5 березня терористи вели особливо жорстокі бої, обстрілюючи позиції українських військових із мінометів та САУ. Коли пройшов перший обстріл, виявилося, що перебило електропровід, наш земляк викликався відновити електропостачання. Відшукав місце розриву, скрутив проводи. Коли вже повертався назад, розпочався другий обстріл, поряд розірвалася міна… Її осколки завдали смертельних поранень воїну, від який Юрій Мальцев помер на місці.

На честь Юрія Мальцева у центрі села Радичів, де він проживав і був похований, та у Рождественській загальноосвітній школі, де Юрій навчався у шкільні роки, минулого року були відкриті меморіальні дошки. Також ім’я солдата увіковічене на пам’ятному знаку героям Небесної Сотні та загиблим воїнам АТО, що знаходиться на Алеї Слави у Коропі.

Пом’янімо ж теплим словом та хвилиною мовчання нашого хороброго земляка, згадаймо всіх українських воїнів, які віддали життя за Україну!

Сектор інформаційної діяльності
і комунікацій з громадськістю райдержадміністрації

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button