Суспільство

На Сіверщині борги із виплати зарплати скоротилися на два мільйони

Станом на 1 грудня 2016 року загальна сума зарплатних боргів в області скоротилася до 20,4 мільйона гривень (при найбільшому абсолютному показнику заборгованості в розмірі 22,5 мільйона гривень у червні минулого року).

Про це ЧЕline повідомили у департаменті соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації.

Це забезпечило області в листопаді 5-те місце у всеукраїнському рейтингу за темпами погашення заборгованості (у порівнянні з жовтнем).

Крім того, завдяки консолідованим зусиллям органів виконавчої влади та роботодавців Чернігівщини ряд підприємств спромоглися вийти з кола боржників та виплатити понад 5 мільйонів гривень у грудні 2016 року.

Таким чином, в області очікується значне скорочення боргів із заробітної плати, реальний обсяг яких станом на 1 січня 2017 року стане відомий після звітування роботодавців до органів статистики.

Серед підприємств залишаються у боржниках із виплати заробітної плати 32 суб’єкти господарювання.

За даними статистики, в області у листопаді минулого року штатним працівникам у середньому нарахували заробітну плату в розмірі 4151 гривня. Це майже на 17% більше, ніж у відповідному періоді 2015-го. При цьому, середня заробітна плата в Україні у листопаді 2016 року складала 5406 гривень.

Найвищими були заробітки на Чернігівщині за такими видами діяльності: інформація та телекомунікації – 5611 гривень, фінансова та страхова діяльність – 5554 гривні, державне управління й оборона, обов’язкове соціальне страхування – 5721 гривня. Однак, це майже на чверть, а то й на половину менше, ніж по Україні.

Перевищила загальноукраїнський показник на 8,9% заробітна плата у сферах сільського, лісового та рибного господарств області – у середньому працівникам нараховували 4825 гривень.

Найнижча зарплата у сфері операцій з нерухомим майном – 2528 гривень, наданні інших видів послуг – 2745 гривень, тимчасовому розміщуванні й організації харчування – 2770 гривень. За цими видами діяльності заробітна плата нижча за аналогічні середньоукраїнські показники на 25-47%. У професійній, науковій та технічній галузях нараховували 3737 гривень (по Україні цей показник вищий більш ніж у два рази).

Працівники промисловості за листопад у середньому мали нарахування 4792 гривні, а в будівництві – 4549 гривень.

Загалом за січень-листопад 2016 року в області офіційна середня заробітна плата штатного працівника становила 3929 гривень. Таким чином Чернігівщина не потрапила в аутсайдери, зайнявши 20-те місце в рейтингу серед інших регіонів країни.

Ще статті по темі

Back to top button