Суспільство

На вихідних чернігівці побачать зорепад Драконід

Українці та й загалом мешканці північної півкулі можуть спостерігати перший жовтневий метеоритний дощ вночі 8, 9 і 10 жовтня.

За умови ясної погоди у вечірні години 8-10 жовтня можна помітити «падаючі зірки» — метеори Драконід, що розлітаються по небу на всі боки від області, де знаходиться «голова» небесного Дракона.

Драконіди — одні з найбільш непередбачуваних метеорних потоків. О першій годині іноді можна нарахувати від 5 до 15 метеорів. Однак «в 1926, 1933 і 1946 роках потік обрушував на Землю грандіозні зливи з метеорів». У 2016 році очікуване число метеорів на годину максимуму активності складе близько 10.

Драконіди — частинки комети 21Р / Джакобини-Ціннера. Потрапляючи в атмосферу Землі ці частинки на висоті 75 — 100 км спалахують метеором або «падаючою зіркою». Зазвичай потік метеорів нещільний і його активність невисока, але в періоди, коли комета наближається до Сонцю і її хвіст виявляється поблизу нашої планети, на Землі можна спостерігати інтенсивні зоряні дощі.

Щоб підвищити шанси побачити метеор, дивитися потрібно не в точку радіанта, а на 60 градусів в сторону, тобто на північний захід або північ, в напрямку Ковша Великої Ведмедиці і сузір’їв Гончих Псів, Рисі та Жирафа. Якщо траєкторія метеора проходить через Голову Дракона, значить, це майже напевно метеор з потоку Драконіди.

Драконіди — щорічне астрономічне явище.

Ще статті по темі

Back to top button