Суспільство

Народна традиція: медове печиво до Дня святого Миколая

День святого Миколая — це не тільки подаруночки під подушкою, а ще й гарні народні традиції. Одна з них — випікання запашних медових коржиків.

Смачні коржики з медом печуть не тільки у вигляді святого Миколая, хоча саме на це натякає їхня назва. Вони бувають і у вигляді сонечка, зірок, місяця, ялинок, птахів, навіть козаків та янголів. Тож фантазії є де розгулятися!

Для виготовлення коржиків використовують спеціальні дерев’яні форми з традиційними українськими візерунками. Та якщо такої не маєте, не біда: просто зробіть потрібні шаблони з товстого картону – прикладайте їх до тіста і вирізайте за контуром.

Тепер до приготувань:

Для тіста:

  • борошно — 600 г;
  • маргарин — 150 г;
  • цукор — 200 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • яєчні жовтки — 2 шт.;
  • рідкий мед — 150 г;
  • мелена кориця — 0,5 чайної ложки;
  • гвоздика — 0,5 чайної ложки;
  • сода — 1 чайна ложка;
  • сметана — 2 столові ложки.

Для глазурі:

  • цукрова пудра — 1 склянка;
  • яєчний білок — 1 шт.;
  • лимонний сік — 0,5 чайної ложки.

Рецепт медових миколайчиків:

Просіваємо борошно, додаємо туди соду та натертий маргарин, перемішуємо. Вкидаємо яйця, жовтки, сметану, цукор, корицю, гвоздику та мед, замішуємо тісто і залишаємо його в холодильнику на цілу ніч. А вже вранці розкачаємо тісто до товщини 0,5 см і сформуємо з нього майбутніх миколайчиків.

Деко змастимо олією і притрусимо борошном. Покладемо на нього змащені збитим яйцем коржики і випікатимемо за температури 180°C, аж поки вони не стануть золотистими.

Тим часом приготуємо глазур: гарненько зіб’ємо білок, поступово всипаючи до утвореної піни цукрову пудру та додаючи лимонний сік.

Щойно миколайчики спечуться і трохи охолонуть, покриємо їх глазур’ю.

А ще, поки коржик теплий, його можна проколоти товстою голкою, щоб потім повісити на ялинку.

Нехай ваші миколайчики будуть неймовірно смачними і потішать тих, хто їх скуштує!

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button