Суспільство

Народні прикмети і традиції на Водохреща

Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі ще називають Йордан, або Водохреща.

Цього дня в церкві освячували воду, яку люди потім приносили до своїх осель. Удома всі члени родини її пили, а дівчата ще й вмивалися, аби бути гарними. Натомість голова сім’ї кропив нею все своє майно, будинок і рідних для захисту від бід і лихого ока.

 Початок шлюбного періоду

Одразу після Хрещення Господнього настає час весіль. Охочим пов’язати себе шлюбними узами краще поквапитися, оскільки саме цей період вважається найвдалішим для молодят.

Тож на Водохреща було заведено влаштовувати дівочі оглядини. Вони відбувалися на площі. Всі дівчата, одягнені у найкращі вбрання, шикувалися в довгий ряд. І кожна намагалася привернути увагу до своїх достоїнств. Між нареченими ходили парубки зі своїми матерями і придивлялися до дівчат. Матері розглядали майбутніх невісток, звертаючи увагу на одяг і здоров’я дівчат. Особливу увагу приділяли рукам: якщо вони були дуже холодними, то така наречена вважалася небажаною для селянського побуту.

Хорошим знаком було визначитися на Хрещення із днем майбутнього весілля. Вважалося, що тоді життя в новій сім’ї буде мирним і благополучним.

Народна мудрість

Якщо людина була хрещена в саме свято Хрещення, то вважалося, що вона отримає довге і щасливе життя.

Цього дня не можна плакати, інакше весь рік будете сльози лити.

Увечері перед Водохреща господиня дому повинна накреслити хрестики над дверима і вікнами, щоб уберегти свою оселю від злих сил.

Перед святом Хрещення з дому не можна нічого виносити і давати гроші в борг, щоб весь рік не випробовувати долю.

У Водохресний святвечір старша жінка в сім’ї рахує скатертини. Хто так зробить, у того завжди вдома буде багато гостей.

Якщо на Водохреща заметіль – рік буде багатим і врожайним.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button