Суспільство

Наступної ночі дівчата можуть наворожити собі долю

13 грудня в народі відзначають День Андрія Первозваного, або ж просто Андріїв день. Але це не звичайне свято. Люди здавна вважають, що ніч із 12 на 13 грудня – магічна.

У народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Вже кілька днів до того, себто 7 грудня, в свято покровительки дівчат Катерини, починаються молодіжні обряди. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-те грудня ворожили.

До теперішнього часу збереглось небагато відомостей про ворожіння. Ось деякі з них.

— Перш ніж лягти спати, треба покласти шматочок хліба, який ви самі спекли, під подушку і сказати: «Суджений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати». Хто наснитися, той і буде вашим чоловіком.

— Слід налити води в тарілку, покласти на неї кілька соломинок у вигляд містка і поставити собі під ліжко. Суджений прийде перевести наречену через міст, тобто присниться.

Так же можна дізнатися, скільки у вас буде дітей, але для цього обов’язково потрібна морозна ніч. Треба ввечері налити в чарку води, опусти перстень і виставити на мороз. Перед сном принесіть чарку: скільки буде горбків – стільки буде і синків, а скільки ямок – стільки дочок.

На Андрія люди також спостерігали за природою, аби дізнатися, на яку погоду очікувати найближчим часом.

Тож у свято Андрія люди слухали воду в криницях і замерзлих річках. Якщо під кригою вода тиха, то зима буде хорошою. А якщо ж гучна – це до стуж і хуртовин.

Також визначали погоду за вогнем: «Червоний вогонь у печі – на холоднечу, білий – на відлигу», «Нагоріле вугілля на скіпі крутиться – до морозів».

Якщо у свято Андрія йде сніг – зима буде морозною і холодною.

Зимно, але сонячно – бути хорошому врожаю.

Джерело: «Українські традиції»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button