Суспільство

Нацбанк ввів в обіг нову пам’ятну монету номіналом 2 гривні

У Національному банку України презентували пам’ятну монету, присвячену одному з найвизначніших мужів Вселенської Церкви ХХ століття — Блаженнішому Верховному Архієпископу Йосифу Сліпому.

Заступник начальника відділу нумізматичної продукції та маркетингу Департаменту грошового обігу Національного банку України Вікторія Сузанська зазначила, що монету випустили номіналом 2 гривні, вона поповнила серію «Видатні особистості України», її виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35 000 штук. Гурт монети – рифлений.

«Цього року відзначається 125-та річниця від дня народження церковного і громадського діяча, педагога, мецената, богослова, патріарха Української греко-католицької церкви (у 1975 – 1984 роках) Йосифа Сліпого (мирське ім’я – Йосип Іванович Коберницький-Дичковський). Він – символ українського незламного духу, його метою була консолідація українців у світі. Щоб ушанувати світлу пам’ять патріарха і привернути увагу суспільства до глибоких духовних цінностей, нетлінних традицій Української держави«, — сказала В. Сузанська.

На аверсі монети розміщено римський собор (збудований за сприяння Йосифа Сліпого), під яким написи: Собор Святої Софії, Рим; і львівський собор, під яким написи: Собор Святого Юра, Львів (собор Галицької митрополії УГКЦ, очолюваної митрополитом Йосифом Сліпим, у якому покоїться його прах).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрет Йосифа Сліпого, який ніби затиснутий кутами матових площин, що символізують мученицьку, подвижницьку долю патріарха, з обох сторін від портрета – слова з його заповіту.

Джерело: Тиждень.ua

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button