Суспільство

Небайдужі чернігівці врятували 15 цуценят (Фото)

Кілька днів тому ми повідомляли про знайдених поблизу сміттєзвалища 15 цуценят. Якісь нелюди залишили їх у картонній коробці в десятиградусний мороз на вірну смерть.

Але малечі пощастило: собачат випадково побачило і прихистило подружжя Мовлян із Чернігова. Тож доля виявилась поблажливою до волохатих знайд.

Такого масового підкидання, або точніше викидання тварин Чернігів ще, мабуть, не бачив.

На щастя, ця історія закінчилась добре: всі 15 цуценят уже прилаштовані. І  тільки завдяки тому, що є серед нас люди, яким близькі такі поняття, як небайдужість, відповідальність і співпереживання. Антоніна і Сергій Мовляни саме з таких. Вони не лише врятували малих від лютої смерті, розмістивши в себе вдома, а й кинулись шукати для них господарів. Безпосередню участь у вирішенні подальшої долі чотирилапих брали і зоозахисники.

Зокрема, представники ініціативної групи допомоги безпритульним тваринам «STEP TO PETS», крім усього іншого, займалися ще й стерилізацією.

— 6 дівчаток із цих 15-ти поїхали додому вже стерилізованими, – розповідає активістка Тетяна Діденко. – А взагалі дуже багато волонтерів переймалися долею підкидьків. І люди, які знайшли, доклали чимало зусиль. Вони не просто не залишили, а й самостійно дуже багато ресурсів задіяли для того, щоб розповісти людям про цих цуценят. І в доволі короткий термін – протягом тижня – всі цуценята отримали нові домівки.

Зооволонтери припускають, що врятованим цуценятам від 2 до 3 місяців, вони з кількох виводків, від різних мам, не виснажені, бо, ймовірно, побачили світ на території одного з чернігівських підприємств, де жили, підгодовувались і несли службу їхні батьки.

І не факт, що через кілька місяців у тамтешніх собак знову не з’явиться численне потомство. Щоб уникнути цього і не допустити повторення вже згаданої ситуації, люди мають бути відповідальними за долю тих, кого вони приручили.

— Є значно простіший спосіб і для совісті, і для цивілізації, і для тварини насамперед, – вважає Тетяна Діденко. – Можна звернутися до ініціативних груп, до організацій, які займаються безпосередньо стерилізацією безпритульних тварин. Це «Щаслива доля», «Зоошанс», і ми як ініціативна група також ніколи не відмовляємо. У нас є перетримка, якщо потрібна допомога у відлові, то ми відловимо тварину. Надати всебічну допомогу людям, які хочуть вирішити проблему, ми завжди готові.

Ще статті по темі

Back to top button