Суспільство

Неетичний епізод з родини Підвербних: чого навчить своє чадо горезвісна чернігівська мама (Фото)

Найстарша мама України – 71-річна чернігівка Валентина Підвербна вкотре опинилася в епіцентрі неприємної історії.

Наші читачі сфотографували, як жінка, порушуючи правила благоустрою та норми поведінки в громадських місцях, дозволила своїй доньці на очах у містян справляти малі фізіологічні потреби у парковій зоні.

Звісно, буває всяке, зокрема, й з дитиною, але тоді хоч би шукають кущі. Або просяться до вбиральні найближчого кафе. А у цій ситуації все відбулося на очах у шокованих чернігівців та водіїв.

Трапилася ця пікантна подія у парковій зоні навпроти готелю «Україна» серед білого дня. Свідки події реагували по-різному: хтось відвертався від такого «видовища», хтось вибухав негативними коментарями.

А Підвербна разом із донькою після цього конфузу спокійно поправили одяг і пішли далі. Що цікаво: до паркової зони, яку вони мимоволі перетворили на громадську вбиральню, потрапили всупереч правилам дорожнього руху – перейшли дорогу поза межами пішохідного переходу і відтак спробували перелізти металевий паркан.

Ми звернулися за коментарем до обласного управління поліції – у підрозділ, що раніше називався «Кримінальна міліція у справах дітей», тепер він має іншу назву, але суть та обов’язки громадського контролю за безпекою неповнолітніх лишилися тими самими.

Капітан поліції Наталія Юріна коментує подію стримано, зазначаючи: інцидент делікатний, і через прогалини в законодавстві тут мало що можна вдіяти. Заходи здебільшого матимуть профілактичний характер:

«Є відповідальність. Законодавча – з боку закону і моральна – з боку людини. Яка тут може бути відповідальність? Хіба що моральна і все. Бо в законодавстві є прогалина. За фактом – якби ці діяння скоїла людина віком від 16 років – то це кваліфікували б як дрібне хуліганство.

У випадку, коли йдеться про дитину віком до 16 років, – за вчинки дитини мають відповідати батьки, згідно з ст. 184 КУпАП (Кодексу України про адміністративні правопорушення) «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».

Але навряд чи Валентина Підвербна нестиме хоч якусь відповідальність за таке правопорушення, навіть якщо на неї і напишуть заяву до поліції. За чинним законодавством навіть формально, на словах, засудити вчинок жінки може хіба що суд.

Насправді, причина навіть не в епічному привселюдному випадку фізіологічного справляння потреби. Шкода підростаючу дитину, яка через свавілля держави і недостатню увагу відповідних служб стала жертвою соціальної ізоляції.

Дитина виховується в ненормальних умовах. Валентина Підвербна виховує свою доньку за власними (шокуючими і анормальними) методами: жебрацтво, ігнорування моральних норм, відлюдькуватість…

Мабуть, нічого хорошого з цього не вийде. Хоче класичне правило соціальних служб – «дитина біля мами» витримане. Та чи правильно це?!

Ще статті по темі

Back to top button