Суспільство

«Ні» – концтаборам для тварин: українські кури і свині житимуть щасливо

Щаслива курка несе смачні яйця, щаслива корова дає смачне молоко, м’ясо свиней, які жили щасливо, значно смачніше.

Так вважає експерт із питань добробуту тварин Compasion in World Farming, консультант в Україні Олександр Богачик. І він прагне переконати в цьому фермерів, які відвідають міжнародний науково-практичний семінар «Екологічна безпека та стале сільське господарство», що відбудеться 27 квітня в рамках міжнародних агропромислової виставки і форуму «Агропорт-захід-Львів-2017».

За словами Олександра Богачика, від щастя свійської тварини залежить здоров’я людини-м’ясоїда.

«У тварин так само є природні потреби, як і в людей. Я зараз не говорю про їжу та воду. Візьмемо, до прикладу, курку. Їй для щастя треба нестися в гніздо, купатися в поросі, сидіти, гребтися та багато іншого. Якщо в неї забрати можливості це задовольнити, то курка перебуватиме в стані стресу. І всі ці яйця, які кури несуть у клітках на птахофабриках, я називаю «стрес-яйцями». Тому що кури не мають можливості нестися в гніздо. Так само вони не мають змоги купатися в поросі, сидіти на сідалі», — пояснює спеціаліст природні потреби звичайної сільської курки.

На його переконання, людина в гонитві за прибутком починає ставитися до свійських тварин, як до машин, забуваючи, що й вони – живі істоти, які страждають. Також науковець вважає, що над бройлерами люди взагалі познущались.

«Ці кури ростуть буквально за 45 днів. Їхня м’язова маса настільки велика, що вони не можуть стояти на ногах, кістки ламаються. Без антибіотиків вони просто гинуть», — каже експерт із питань добробуту тварин Compasion in World Farming.

За його словами, в Європі це давно вже зрозуміли. І створюють для свійських тварин усі умови для щастя.

«Натомість наші виробники створили концтабори для тварин і дивляться, щоби зробити тварин товстішими чи щоб більше молока отримати», — каже експерт.

Він стверджує, що на Заході зараз дуже модний тренд «органічні продукти».

«На практиці це – так. Якщо це – свині, то вони живуть гуртом на великій території, бігають собі вільно, мають спеціальні укриття з соломою, де вони відпочивають, де свиноматка робить собі гніздо. Їх годують кормами, вирощеними на цій же фермі. Причому в ґрунт не вносять ані пестициди, ані інші хімічні домішки кілька років», — повідомив Олександр Богачик.

Щоправда, він погоджується, що м’ясо з такої свині буде дорожчим відсотків на 30. Але це вже право покупця – обирати собі те, що споживати. В Україні, на жаль, споживач не має вибору і купує те, що є. А є м’ясо від нещасних тварин.

Експерт стверджує, що невдовзі й українські фермери визнають, що свійські тварини мають свої потреби. Якщо не добровільно, то їх до цього підштовхнуть.

«У нас підписана асоціація з Євросоюзом. І в умовах асоціації є окремі розділи, що стосуються добробуту сільськогосподарських тварин. Ми повинні адаптувати своє законодавство до європейського з добробуту», — переконаний Богачик.

За його словами, при Міністерстві аграрної політики створено робочу групу, яка займається адаптацією законодавства.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button