Суспільство

«Ніжинська поштова станція» – в ТОП-10 незвичних музеїв країни

 За версією Івано-франківського сайту firtka.if.ua музей «Ніжинська поштова станція» потрапив до десятки незвичайних музеїв України.

Як повідомляє джерело, поштова станція в місті Ніжин завжди була однією з найбільш відвідуваних за часів Російської імперії: місто розташоване на перетині найважливіших доріг державного значення. Воно було центром торгівлі й освіти. Мало того, станція ця, на відміну від багатьох інших в імперії, вважалася зразковою. Тутешній комплекс станційних споруд зберігся майже повністю, і в одному з його флігелів із 1993 року діє єдиний в Україні музей, присвячений кінній пошті XVIII-XIX століть.

Основу експозиції становить колекція місцевого краєзнавця Олександра Лазаренка, який передав місту колекцію предметів дорожнього побуту і документів з історії пошти. А атмосфера кімнати станційного доглядача нагадує про те, що через тутешній «вузол комунікацій» проїжджали сотні тисяч людей. Тут доглядачеві вручали свої «подорожні» (хто їде, звідки, куди і для якої потреби) Гоголь і Пушкін, Шевченко і Грибоєдов, Ломоносов і Максимович, Гребінка і Глібов, Коцюбинський і Котляревський.

До десятки незвичайних музеїв нашої країни увійшли:

Музей гуцульської магії – Ворохта, Івано-Франківська обл.

Музей Українського весілля – Великі Будища, Полтавська обл.

Музей сексу та сексуальних культур світу – Харків

Музей звуку – Одеса

Victoria Museum – Музей костюму та стилю – Київ

Музей вторсировини – Вінниця

Приватний військовий музей – Черкаси

Музей «Ніжинська поштова станція» – Ніжин

Пархомівський історико-художній музей – Пархомівці, Харківська обл.

Музей нафтопромислів – Пнів, Івано-Франківська обл.

Джерело: Nizhyn news

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button