Суспільство

Ніжинські лісівники готові виїхати на акцію до «верхів»

Профспілка ніжинських лісівників проти урядових планів зміни системи управління лісовим господарством. На думку представників профспілки, прийнята Кабміном без обговорення з громадськістю та експертами Постанова «Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства» матиме катастрофічні наслідки для екології та економіки держави. Вона призведе до безробіття серед лісівників, втрати кваліфікованих кадрів і зменшення надходжень до місцевих бюджетів.

15 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України була схвалена Стратегія реформування лісового господарства. Прийняття цього варіанту Стратегії Кабінетом Міністрів України відбулось без громадського обговорення, що, на думку представників Профспілки працівників лісової галузі, є порушенням норм Галузевої угоди.

Колективи працівників державних лісогосподарських підприємств стурбовані подальшою долею розвитку лісового господарства як загалом галузі, так і існуванням і розвитком наявних державних лісогосподарських підприємств.

«Прихована приватизація державного лісового фонду неминуче призведе до неконтрольованої вирубки стиглих, компактно розташованих насаджень, погіршення санітарного стану лісів і зменшення загальної площі насаджень, – переконаний голова первинної профспілкової організації ДП «Ніжинське лісове господарство» Олександр Балабан. – На сьогодні державні лісогосподарські підприємства є найбільшими платниками податків та основними роботодавцями в сільській місцевості. Кардинальна ж зміна в системі управління призведе до скорочення штату працівників, що у свою чергу спричинить зростання соціальної напруженості, суттєвого зменшення надходжень до місцевих бюджетів».

За словами Олександра Михайловича, зазначений проект був прийнятий без обговорення, зокрема і безпосередньо з лісогосподарськими та деревообробними підприємствами, працівниками галузі, громадськими організаціями. Більше того, документ, прийнятий Кабміном, передбачає кардинальну зміну системи управління та створення якоїсь всеукраїнської окремої структури (акціонерної компанії) з корпоративними правами, що матиме незворотні наслідки для України – можлива приватизація лісів, монополізація лісосировинних ресурсів і банкрутство переважно місцевого деревообробного сектора.

«Ліси України є надбанням українського народу, його «зеленими легенями», а тому їх подальший розвиток і реформування системи управління лісовим господарством повинні бути виваженими та підтриманими у суспільстві, – каже профспілковий лідер. – Прийнята ж Стратегія передбачає кардинальну зміну системи управління галуззю та фактичну її приватизацію».

За словами Олександра Балабана, приклад сусідніх країн (зокрема, таких як Російська Федерація) свідчить, що кардинальні зміни структури управління призводять у деяких випадках до катастрофічних наслідків для екології та економіки держави. Чи варто повторювати чужі помилки?

Крім того організація єдиної акціонерної компанії з передачею лісів у концесію матиме незворотні наслідки: ліси назавжди будуть втрачені для майбутніх поколінь.

«Передача повноважень щодо надання лісів для ведення лісового господарства з місцевого на центральний рівень суперечить загальнодержавній реформі децентралізації», – переконує представник Профспілки ніжинських лісівників.

На його думку, зміна моделі управління не вирішить безлічі проблем лісового господарства, вона їх лише поглибить.

«Проект схваленої Стратегії не містить жодних напрямків удосконалення ведення лісового господарства, а зосереджений лише на реорганізації управління, – говорить Олександр Балабан. – Тому ми вимагаємо від уряду перегляду вищевказаної Стратегії, запобігши знищенню «зелених легенів» України та їх приватизації».

Представник профспілки заявив, що готовий вивести лісівничі колективи на акції громадської непокори в тому разі, якщо голос лісівників не почують «угорі».

За повідомленням ДП «Ніжинське лісове господарство»

Ще статті по темі

Back to top button